2024. április 26., péntek

E becses zászlónak, a Hazának

A topolyai Kodály Zoltán MMK hagyományos ünnepi műsora

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ az 1848/49-es szabadságharc és forradalom tiszteletére 15 éve ünnepi műsort állít össze.

A topolyai ünnepi műsor szereplői (Herceg Elizabetta felvétele)

A topolyai ünnepi műsor szereplői (Herceg Elizabetta felvétele)

A 170. évfordulón E becses zászlónak, a Hazának címmel láthattunk táncszínházi produkciót, melyben a Cirkalom és a Szélszirom táncegyüttes, a Csalóka zenekar, a Fokos zenekar, Szerda Ákos énekes, valamint alkalmi versekkel Hajvert Ákos, Kőműves Noémi, Molnár Krekity Olga, Tóth Péter Lóránt szavalók léptek fel.

A vasárnap esti zenés-táncos-énekes-verses és történelmi eseményeket felelevenítő műsor előtt ezúttal Tomik Nimród történész, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének elnöke köszöntötte a topolyai színháztermet megtöltő közönséget, és tartott rövid, a helyi eseményeket is megidéző történelmi bevezetőt.

Nemzeti ünnepünk méltó megünnepléséhez kapcsolódott szervesen a topolyai táncszínházi produkció, melyben mind az énekesek, a mind versmondók teljesítménye kimagasló volt, az összhatást pedig a kitűnő táncosok és az őket kísérő zenészek mélyítették. A Kisimre Árpád és Kisimre Szerda Anna szerkesztette program, a hagyományos március 15-ei Kodály-est ismét alkalom volt arra, hogy a mai fiatalok a történelmi eseményeket megidézve elmondhassák, bemutassák, hogy számukra mit jelent a haza, a szabadság, és előadhassák a nagyközönségnek március 15-éhez fűződő aktuális gondolataikat, üzenetüket.

 A rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Menyhárt Attila vezető konzul a szabadkai magyar főkonzulátusról, Petkovics Márta, a Magyar Nemzeti Tanács munkatársa, Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő, Nagy Ottó, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatóhelyettese, Egeresi Sándor és Halasi Szabolcs tartományi segédtitkárok, Gondi Martina, a VMMI igazgatója, valamint a topolyai községi tanács és a helyi közösségek képviselői.

 Az idén is színvonalas, összhatásában teljes egészet nyújtó, lelkesítő programmal ünnepelhettek a topolyai magyarok. A hétvégén kétszer megtöltötte ünneplőkkel a felújított színháztermet a produkció, március 15-én pedig Magyarországon, Jánoshalmán és Kunszentmiklóson mutatják be.