2024. április 26., péntek

Megkezdődik a jégvédelem időszaka

A helyi önkormányzat pályázatot írt ki jégvédelmi rakéták vásárlására

Az időjárás kiszámíthatatlan, a téli szolgálatokat meglepi a havazás, a hirtelen lehűlés, majd a hirtelen felmelegedés megviseli az emberi szervezetet, és bizony a termést olykor-olykor a jég is elveri. Utóbbira van megoldás, országunkban szervezett jégvédelmi rendszer működik. Ennek ellenére bizony megtörténik, hogy például a Szabadka környéki gyümölcsösökben kisebb-nagyobb mértékű jégkár keletkezik. A jégvédelmi rendszer működéséért a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet felel, viszont több helyi önkormányzat is valamilyen módon, a lehetőségeihez mérten igyekszik támogatni a területén működő jégvédelmi állomások tevékenységét. Így van ez Szabadkán is. A helyi önkormányzat pályázatot írt ki jégvédelmi rakéták vásárlására.

Lapunk kérdésére Osztrogonác Simon, a szabadkai városi tanács mezőgazdasággal megbízott tagja elmondta, hogy a város területén 23 jégvédelmi rakétakilövő állomás van. Ezek közül 22 működőképes.

A jégvédelmi rakétakilövő állomásokra nehéz megfelelő munkásokat találni (Gergely Árpád archív felvétele)

A jégvédelmi rakétakilövő állomásokra nehéz megfelelő munkásokat találni (Gergely Árpád archív felvétele)

– Kiírtuk a pályázatot a rakéták megvásárlására. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a tavalyi évből is maradtak rakétáink, így a jégvédelem ezen része biztosítva van. Van ennek a dolognak azonban egy másik vetülete is. Tudniillik az állomásokat a Hidrometeorológiai Intézet működteti, ők fizetik az ott feladatot teljesítő embereket. Ezek fizetése igen alacsony, mindössze 8000 dinár, ami kevés, hisz ezeknek az embereknek rádión keresztül 24 órás ügyeletet kell tartaniuk egész idény alatt, tehát április végétől szeptember végéig. A fizetések mértéke tavaly is, és azt megelőzőben is problémát jelentett. Másrészt az állomásokra igen nehéz megfelelő munkásokat találni, emiatt tavaly a működőképes állomások közül mindössze tizennyolcban sikerült ügyeletet biztosítanunk. Az emberek munkájával meg vagyunk elégedve. Ha a térségünkben időnként mégis keletkeznek jégkárok, azt nem az emberi mulasztás okozza, hanem hogy Magyarország területén nincs ilyen kiépített jégvédelmi rendszer – fogalmazott Osztrogonác.

Osztrogonác Simon (Fotó: Gergely Árpád)

Osztrogonác Simon (Fotó: Gergely Árpád)

A tanácsos elmondta, hogy a jégesőt hozó felhők leginkább nyugat, illetve északnyugat felől érkeznek vidékünkre, és az ellenük való hatékony védekezést szinte lehetetlenné teszi, hogy az országhatár irányába nem lőhetnek az ezüstjodid töltetű rakétákkal. A pályázattal kapcsolatban megtudtuk, hogy az eddigi tapasztalatok szerint két hazai rakétagyártó cég számít a legesélyesebbnek, hisz ők a korábbi években is a legjobb árajánlattal álltak elő, és a rakétáik minősége is megfelelő volt.

Osztrogonác szerint a bajsai hidrometeorológiai központ április folyamán megkezdi a rakétakilövő állomásokon feladatot teljesítők toborzását. Az érdeklődő, új munkatársak kiképzését az országos Hidrometeorológiai Intézet szervezi meg, a helyi önkormányzat abban segíthet, hogy felkeresi a megfelelő személyeket, illetve a városvezetésre hárul az a feladat is, hogy karbantartsa az állomásokat, amelyekről időnként bizony eltűnnek a fém részek, az ajtók, illetve a villámhárítók is.