2024. április 26., péntek

Tartsunk össze mi, akik maradtunk!

Ünnepi megemlékezés és koszorúzás Tiszaszentmiklóson

Március 13-án a Piros Tulipán Magyar Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület és a tiszaszentmiklósi VMSZ szervezésében megemlékezést tartottak a helyi katolikus temetőben az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére.

Már hagyománnyá vált, hogy a temető haranglábánál emlékeznek meg a jeles eseményről, hiszen öt évvel ezelőtt ezen a napon helyezték el az építmény alapkövét. Az ünnepi műsor kezdetén istentiszteletet tartott msgr. Fiser János helyi plébános. Isten áldását kérte mindazokra, kik valaha is nemzetük szabadságáért, valamint a zsarnoki elnyomás ellen küzdöttek, továbbá arra hívta föl a figyelmet, hogy körültekintően kell bánni egyéni szabadságunkkal, mert könnyen megtörténhet, hogy embertársaink felett való hatalomgyakorlásra használjuk föl, s így értelmét veszíti e fogalom.

A szertartás után a csókai II. Rákóczi Ferenc férfikórus előadásában elhangzott a Himnusz, valamint katonadalokat adott elő a formáció. A megemlékezést további dalokkal színesítette a helyi Tarka Lepkék ének- és néptánccsoport. Beszédet mondott Zombori Csaba, Csóka község alpolgármestere, valamint Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is köszöntötte a helyieket. Hangsúlyozta, hogy a múlt eseményeire való emlékezés mellett a jövőre is ügyelnünk kell, hiszen nemzetünknek csak addig van ereje és joga élni, amíg az magyar marad. A beszédek sorát Törtei János, a VMSZ tiszaszentmiklósi helyi szervezetének elnöke zárta, aki az összetartásra hívta föl a figyelmet.

A megemlékezés végén a jelen lévő tisztségviselők és a helyi szervezetek képviselői koszorút helyeztek el a temető haranglábánál.