2024. április 26., péntek

Jövőt építők

A Gunaras Jövője Civil Szervezet egyike a legaktívabbaknak a faluban

Gunaras kis település, viszont igen aktív civil élet. A Gunaras Jövője Civil Szervezet egész évben szervez eseményeket, fókuszcsoportjukat elsősorban gyerekek és fiatalok alkotják. Kovács Csilla, a szervezete elnöke arról számolt be lapunknak, hogy tavaly februárban kezdte tevékenységeit az egyesület.

Kovács Csilla, a szervezet elnöke (Lakatos János felvétele)

Kovács Csilla, a szervezet elnöke (Lakatos János felvétele)

– A Dózsa György Általános Iskola és szervezetünk összefogott, és közösen rendeztük meg a farsangi mulatságot. A diákok jelmezbe öltöztek, felvonultak a faluban, majd a civil központ udvarában tartottunk mulatságot számukra. Mi fánkot sütöttünk és teát főztünk, és ezzel vendégeltük meg őket, szüleiket és a többi érdeklődőt. Márciusban hagyományos tojásfestési akciót szerveztünk az ovisok és az iskolások számára. Különböző festési technikákat mutattunk meg nekik, majd ropival és üdítővel vendégeltük meg őket. Ugyancsak márciusban vásárlási utalványt ajándékoztunk az újszülöttek családjának. Az utalvány értéke 7 ezer dinár, és már több éve kiosztjuk. Erre az akciónkra Topolya község önkormányzatától kaptunk pénzt, pályázati úton. Júniusban hagyományosan mi készítettünk batyut az általános iskola ballagó diákjai számára, és a könyveket és a rózsákat is mi ajánlottuk fel nekik. A nyáron szünetet tartottunk, csak novemberben szerveztünk egy kreatív foglalkozást, amelyen felkészültünk a karácsonyi vásárra. Ezen a gyerekekkel közösen karácsonyi díszeket készítettünk, és természetesen ez után a foglalkozás után is megvendégeltük őket. A foglalkozáson készített díszeket a gyerekek a karácsonyi vásáron, decemberben tudták eladni. A vásárt ünnepi műsorral nyitottuk meg,  felléptek az iskolások, az asszonykórus, és itt ismertettük a sütikészítő verseny, valamint a rajz- és fogalmazási verseny eredményeit – számolt be Kovács.

A Gunaras Jövője Civil Szervezetnek az idén is a tavalyihoz hasonló tervei vannak. Februárban már lezajlott a farsang, márciusban pedig kiosztották a vásárlási utalványokat az újszülötteknek – tudtuk meg az elnöktől.

Sok érdeklődőt vonzott a karácsonyi vásár (Lakatos János felvétele)

Sok érdeklődőt vonzott a karácsonyi vásár (Lakatos János felvétele)

– Az idén is megszervezzük a hagyományos tojásfestési akciót, majd elkészítjük a ballagók batyuját. Ebben a évben egy újítást is tervezünk, őszre jótékonysági bált tartanánk, a befolyó összeget pedig a gyerekek karácsonyi csomagjára fordítanánk. Eddig is szponzorokkal oldottuk meg a csomagok beszerzését, de reméljük, hogy a bál bevétele megkönnyíti a munkánkat. Az idén is tartunk kreatív foglalkozást a karácsonyi vásár előtt, és decemberben a karácsonyi vásárral zárjuk az évet – mondta el Kovács.

A Gunaras Jövője Civil Szervezet anyagi háttere kapcsán arról számolt be, hogy mivel nonprofit szervezetről van szó, anyagi támogatáshoz csak pályázati úton juthatnak. Az egyesület legfőbb támogatója a gunarasi helyi közösség, valamint Topolya község önkormányzata. A szervezet munkájában kb. 10 aktivista vesz részt, de akcióikba gyakran besegítenek fiatalok és a gyerekek is.