2024. április 26., péntek

Pillanatokon is múlhat egy élet

A Topolyai Mentőszolgálat tevékenységéről

A tél végi havas és fagyos időjárás következtében február 15-étől az elmúlt napokig mintegy 500 esetben kértek segítséget a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház mentőszolgálatának ügyeletes csapatától. Ebben az évben szerencsére nem történt komolyabb baleset, a ködös, csúszós utak egy esetben okoztak kellemetlenséget a mentőautóval közlekedőknek, ami kisebb anyagi kárral járt – nyilatkozta dr. Kokrehel József, az osztály vezetője.

A Topolyai Mentőszolgálat egyik ügyeletes csapata dr. Kokrehel Józseffel (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A Topolyai Mentőszolgálat egyik ügyeletes csapata dr. Kokrehel Józseffel (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

– A fagyos időszakban bizonyos mértékben több volt a végtagtörés, és az  átlagosnál keményebb és hosszan tartóbb vírusos szezon idején főleg köhögés, tüsszögés okozta fulladásos panaszok miatt kérték többen a segítségünket. Szerencsére ma már elmondhatom, hogy a járvány lecsengőben van, de volt időszak, amikor egy napon öt polgár is jelentkezett. Mivel az általános osztályunkon orvoshiánnyal küszködünk, ezért több esetben jobbnak látják, hogy hozzánk forduljanak. Nem tagadjuk meg senkitől az ellátást, habár a mi feladatunk elsődlegesen az életmentés. Igazából a páciens nem köteles tisztában lenni az egészségügyi protokollal, és mindent összevetve az a biztos, ha tárcsázza a számunkat!

A Topolyai Mentőszolgálat öt orvossal és váltásonként két-két technikussal, egy gépkocsivezetővel látja el a feladatát, ebből egy ápoló feladata a telefonos riasztások rögzítése. A törvényben előirányozott szabadságok esetén az általános osztály vagy a belgyógyászat orvosai helyettesítenek, olyan módon, hogy a szabadnapjaikon, hétvégén vagy éjszaka túlóráznak, hogy az elsődleges feladatukat is el tudják végezni. Az egészségügyben jelentkező munkaerőhiány köztudottan általános jelenség, a törvényhozó a szabadságok ideje alatti helyettesítésről sem hozott még határozatot. Továbbá a külföldre és a nyugállományba távozott orvosok helyére eddig a minisztérium létszámstopja miatt nem tudtak felvenni új munkaerőt.

– A Topolyai Mentőszolgálat egyik legnagyobb problémája, hogy a teljes község ellátására mi vagyunk hivatottak. A község egyes falvai között pedig 60 km-es távolság is van, s sürgős esetekben szinte a másodpercek is számítanak – hallottuk dr. Kokreheltől.

Az egyik legkritikusabb munkafeladata a topolyai mentősöknek az autópályán történő balesetekhez való riasztás. A csantavéri feljárótól kezdve a bácsfeketehegyi kapuig érinti az ügyeletes csoportot, ha baleset történik. Volt már példa arra, hogy az autópályán téves sávba irányították őket, és ez növelte a kiszállási időt, hiszen hosszú kilométereken át nem tudtak sávot váltani.

A sürgősségi ellátás nemcsak sikeres életmentő pillanatokból áll, hanem sok esetben nehezen feldolgozható momentumokból is, ezért dr. Kokrehel véleménye szerint ez a hivatás csak azoknak ajánlott, akik könnyen túl tudják magukat tenni a nehéz helyzeteken.

– A mentős csapat számára a nyugodt nap fogalma teljesen relatív. Előfordul, hogy mondjuk 8 esetben is riasztanak bennünket, viszont a páciensek nincsenek kritikus állapotban. Akad azonban olyan nap is, amikor csupán két eset bonyolultsága meghaladja az ügyelet erejét. Súlyosabb szívpanaszok esetén a beteget mihamarabb Kamenicára szállítja a mentőautó. Ez a lehetőség Topolya anyagi hozzájárulásával valósul meg. Múlt évben 39 ilyen eset volt a községben.

Dr. Kokrehel végül felhívta a polgárok figyelmét arra, hogy életveszélyes helyzetben sokkal hatékonyabb, ha a pácienst a családtagok vagy ismerősök azonnal beviszik a szolgálatra. Ugyan is több esetben a riasztás pillanatában az ügyeletes csapat éppen bevetésen tartózkodik valahol a község területén, s ez  megnöveli a kiérkezés idejét.