2024. április 26., péntek

Félbeszakad a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd?

Koszovó nem kívánja teljesíteni a megállapodást, Szerbia a korábbi egyezmények felrúgásával fenyegetőzik

A brüsszeli párbeszéd elhagyásának tekinthető az, hogy Pristina nem kívánja alkalmazni a koszovói szerb községek közösségéről született korábbi megállapodást, értékelte tegnapi nyilatkozatában Ivica Dačić szerb külügyminiszter. A Sputniknak adott interjúban a diplomácia vezetője azt mondta, most Szerbiának is a jogában állna felrúgni minden korábban elfogadott egyezményt és megállapodást.

Mint ismeretes, a pristinai vezetőség elutasította a szerb községek közössége statútumának kidolgozását szerdán, melyre pedig kötelezi a magas rangú európai tisztségviselők jelenlétében aláírt megállapodás a déli tartományt. A koszovói kormány röviden azt állapította meg, hogy egyik koszovói hatóságnak sem lehet megbízatása arra, hogy az alkotmány keretein kívül tevékenykedjen.

Dačić arra figyelmeztetett, hogy a késve megfontolt, majd ráadásul el is utasított intézkedés most akár le is nullázhatja az eddigi eredményeket, melyeket a két tárgyalócsoport a brüsszeli találkozóknak köszönhetően megvalósított az elmúlt években.

A külügyminiszter a leginkább azt fájlalta, hogy a pristinai hatóságok minden elítélő kommentár és szankciók nélkül hozhatnak efféle döntéseket, utasíthatják el a megállapodás legfontosabb részének a teljesítését. Ilyen körülmények között Belgrád is meggondolhatja magát, értékelte. Felszólította az Amerikai Egyesült Államokat és az Európai Uniót is, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy Pristina is tartsa magát a megállapodás elemeihez, gyakoroljanak nyomást Koszovóra. „Talán most van a legnagyobb veszélyben a párbeszéd”, tette hozzá. Ha megszakadna a dialógus, azért Belgrádot egyáltalán nem terhelné felelősség, jegyezte meg végül Ivica Dačić.