2024. április 26., péntek

Az alkalmazott tudás fontos helyszíne a VM4K

Első alkalommal mutatkozik be a központ a diákoknak
Kosányi Tamás

Kosányi Tamás

Első alkalommal mutatkozott be a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ a diákoknak a tegnapi EDU – EXPO rendezvényen. A központ képzési referensét, Kosányi Tamást kérdeztük a VM4K tevékenységéről, terveiről.
Mivel foglalkozik a VM4K?
– A VM4K az alkalmazott tudás egyik fontos vajdasági helyszíne, ahol a Magyar Nemzeti Tanács oktatásfejlesztési stratégiájával összhangban magyar nyelven érhetők el képzések, valamint tovább- és átképzések. Bár első alkalommal mutatkozunk ilyen rendezvényen, mint az EDU-EXPO, az épületet pedig 2017 novemberében adták át Szabadkán, ennek ellenére a munka korábbra nyúlik vissza. Ezt bizonyítja az is, hogy a mostani tanévben már elindult két képzésünk.
Milyen képzések indultak el?

– Az egyik képzésünk a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara gyógypedagógus-képző intézetének inkluzív fejlesztő szakpedagógusi szakirányú továbbképzése. Erre 25 hallgató jelentkezhetett a tanév elején, és 2 éves a továbbképzés. A képzésen való részvétel előfeltétele a tanári, tanítói, pedagógusi alapképzés befejezéséről szóló oklevél. A képzés célja a komplex pszichológiai, gyógypedagógiai, pedagógiai ismeretek nyújtása a tanulói sokféleség kezelésére. A hallgatók a képzésnek köszönhetően felkészülhetnek a mindennapi oktatási gondokra, mint a fogyatékosságokra, hátrányos helyzetre, beilleszkedési, tanulási, magatartási zavarokkal küzdő gyermekekre, valamint tehetséges tanulók differenciált képzésére is. A másik képzésünk az Óbudai Egyetem Bánki Donát gépész- és biztonságtechnikai mérnöki karának a mechatronikai mérnöki mesterképzése. A 2 éves képzésre szintén szakirányú alapképzéssel jelentkezhetett 25 fő. Ennek a képzésnek a célja olyan mérnökök képzése, akik a mechatronika szakterületéhez kapcsolódó természettudományi specifikus ismeretek birtokában képesek legyenek új mechatronikai rendszerek tervezésére, fejlesztésére, valamint lehetőségük lesz majd PhD képzésben folytatni a tanulmányaikat.
Milyen tervei vannak a VM4K-nak a jövőre nézve?
– Több célunk és tervünk is van a következő, 2018/19-es tanévre. Elsősorban szeretnénk, hogy a jövőben meghirdetendő képzéseink által azok a vajdasági magyar fiatalok, akik itthon szeretnék folytatni tanulmányaikat, megtehessék ezt, és gyakorlati, kézzel fogható tudásra tegyenek szert. Ez hozzájárul a szülőföldön való érvényesüléshez, munkaszerzéshez, megélhetéshez. A terveink között szerepel még az, hogy az anyaországi elektronikus tanulmányi rendszer alkalmazását teljes körben bevezessük a képzéssel kapcsolatos ügyintézéseknél, és az adminisztráció gördülékeny lebonyolításának céljából. A jövő tanévben induló képzéseinkkel kapcsolatban a tárgyalások már folynak, és mindenkit értesíteni fogunk a fejleményekről.
Miben látja a VM4K az itthoni továbbtanulás, karrierépítés serkentését?
– Mint ahogy az EDU-EXPO-n is elhangzott, a megszerzett tudást senki nem veheti el. Fontosnak tartom azt, hogy a vajdasági magyarságnak lehetősége legyen nem csupán óvodai, általános vagy középiskolai szinten magyar nyelven tanulni, hanem egyetemi, főiskolai és posztgraduális képzéseken lehetőség legyen itthon magyar nyelven tanulni, mert mindez hozzájárul a szülőföldön való érvényesüléshez.