2024. április 19., péntek

Márciusban is számíthatunk a Művelődési Házra

A Kodály ünnepi műsora, Zenei Napok, színjátszó találkozó, Mara -bemutató

Eseménydús márciusra számíthatunk Topolya község Művelődési Házának köszönhetően.

Színházi előadások, filmvetítések, kiállítások, és a Topolyai Téli Esték előadássorozat előadásai tették színesebbé a februárt, márciusban a következőkre számíthatunk: A hónap első hetében volt már kézműves foglalkozást gyerekek részére, Makra Péter Közel fél éves mérnöki munka 3800 méteres magasságban, egy nyugat-himalájai lámakolostorban címmel tartott előadást, és Népdalok a kornak címmel a Hungarian FolkEmbassy és Hetényi Milán lemezbemutató koncertjét tartották tegnap este.

Március 7-én, ma 16 órától a Maja a méhecske – A mézcsata című szerb szinkronos, 3D-s animációs filmet, 18 órától a Fekete párduc című, szerb felirattal ellátott 3D-s filmet, majd 20.30-tól A szabadság ötven árnyalata című, szerb felirattal ellátott 2D-s filmet tekinthetik meg az érdeklődők a Művelődési Ház mozitermében. Március 8-án, 18 órától a Topolyai Téli Esték szerb nyelvű előadására kerül sor, melynek előadója Petar Stojakovic lesz, előadásának témája pedig a képregények. Március 9-e és 13-a között zajlik a VI. Topolyai Zenei Napok, melynek szervezője a topolyai Alapfokú Zeneiskola. Március 9-én Égi húrok - nemzetközi gitárverseny, 10-én Amikor a tücskök ciripelnek – nemzetközi vonósverseny, nemzetközi harmonikaverseny, hegedű- és kamarazene koncert, 11-én folytatódik a nemzetközi vonósverseny. 12-én Zenei pillanatok – nemzetközi zongoraverseny, 13-án pedig nemzetközi jazz-verseny zajlik. Március 11-én, a színházteremben tekinthetik meg a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ, az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére megrendezett műsorát, melyről bővebb információt kaphatnak a 024/711-554-es telefonszámon. Március 13-án, 18 órától kerül sor a Topolyai Téli Esték elnevezésű előadássorozat sorrendben hatodik előadására, melynek előadója Sihelnik József lesz, előadásának címe pedig Eltűnni csendben – a fajkihalás okai. Március 14-én a Művelődési Ház színháztermében a Szabadkai Gyermekszínház vendégjátékát tekinthetik meg a gyerekek: a Jancsi és Juliskát, melyet 9 órától, 10.15-től, és 14 órától játszanak. A belépés díjtalan, de a szervezők arra kérik az intézményeket, hogy csoportos látogatás esetén mielőbb jelentsék a létszámot! Március 15-én a Topolyai Téli Esték szerb nyelvű programjának előadója Petar Stojaković lesz. Március 16-án 19 órától a színházteremben Háy János Kemping című darabját viszi színpadra a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata. A belépőjegy ára 250 dinár. Csoportos helyfoglalás esetén 200 dinár. Jelentkezni a 024/713-515-ös számon lehet, vagy személyesen, a Művelődési Ház irodájában. Március 19-én az újvidéki Pozorište iz kofera vendégjátékára kerül sor 9.00, 10.45, és 14.00 órától a színházteremben. Az előadás címe: Lovačka priča. A belépés díjtalan, de az intézményeket arra kérik, hogy csoportos látogatás esetén jelentsék a létszámot! Március 20-án, 18 órától G. Nagy Lilla Imola a Délvidék titkai című könyvéről mesél majd a közönségnek a Topolyai Téli Esték keretén belül.

Március 21-én 16 órakor A tavaszköszöntő „mesés” pályázatra beérkezett alkotásokból nyílik kiállítás, melyet a meseírás és a gyermekkönyvek nemzetközi napja alkalmából hirdetett meg a Művelődési Ház. A pályázatra március 9-ig várják a pályamunkákat, melyeket ajánlott újrahasznosítható, illetve természetes anyagokból elkészíteni. A magyar népmesék által ihletett kompozíciókat a mozi előcsarnokában állítják ki. Március 22-én a Mara Amatőr Színház Kerékgyártó István: Rükverc című darabját mutatja be a Művelődési Ház színháztermében. A darabot Greguss Zalán rendezésében viszik színpadra. Március 24-én 14 és 21 óra között zajlik a „25 év a Nemzet szolgálatában” VIII. DKMT Színjátszó Találkozó a jánoshalmai Az Erdélyi Hagyományokért Egyesület szervezésében. A találkozón bemutatkozik a Fabula Rasa (Szabadka), a Mosolycsaló (Topolya), a Horváth Mihály Gimnázium Dráma tagozata (Szentes), és a Mara Amatőr Színház (Topolya).

Március 26-án 9 órától a Művelődési Ház mozitermében gyermekszínjátszó csoportok községi szemléje zajlik majd. Március 27-én, 18 órakor, a kiállítóteremben Vinkó Tamás előadásával zárul a Topolyai Téli Esték elnevezésű előadássorozat. S végül március 28-án 19.30 órai kezdettel, a színházteremben Pazi šta želiš címmel szerb nyelvű színházi előadást tekinthetnek meg az érdeklődők.