2024. április 26., péntek

Izgrađeno svetilište, region u razvoju

Proširenje Doroslovo – Sentkut će uticati na čitavu vojvođansku zajednicu

Mađarska Vlada je 2016. na molbu proširenja i izgradnje infrastrukture Sentkuta i sa podrškom VMS, odgovorila sa podrškom od 760 miliona forinti za izgradnju Doroslovo-Sentkut svetilišta. Ovo ulaganje je delimično značajno zbog otvaranja radnih mesta u Sentkutu kao i zbog mogućnosti organizacije većih manifestacija, koje doprinose razvoju regiona.

Ova investicija je delimično namenjena i za otvaranje novih radnih mesta kao i doprinosu razvoja regiona organizovanjem većih događaja.

Investicije će se odvijati u nekoliko faza. O planovima i detaljima razvoja pitali smo glavnog sveštenika, Ft Arpada Verebelja:

Sentkut je već duže vreme pod stalnim razvojem. O kakvim se tačno objektima i projektima radi, i kako su oni međusobno povezani?

- Da bi prvo rešili osnovne funkcije svetilišta, Veliki investicioni fond i fondacija Renovabis iz Nemačke su pružili podršku izgradnji kuće Sv.Jovana. Ovo je još u izgradnji zbog administrativnih barijera. Ipak je ova kuća u upotrebi, a događaji se održavaju redovno. Sve ove zgrade u Sentkutu su napravljene tako da osiguraju osnovne uslove za rad. Razvojni plan je takav da ovde želimo da realizujemo programe koji nisu ograničeni na jedan dan.

Sentkut od Doroslova izgleda daleko, od bilo kog mesta u Vojvodini je dug put. Kada smo organizovali jednodneve sastanke, treninge, problem je bio što je pola dana proteklo u putu tako da je malo vremena ostajalo za program. U slučajevima kampovanja u šatoru, problem je bio nepredvidivost vremenskih uslova. Tako je nastala ideja da se proširi hodočasna funkcija Senkuta. Svake sedmice nekoliko autobusa a svakodnevno više automobila se zaustavi u svetilištu. Bila bi odlična prilika da mnogi ostanu ovde satima, da razgledaju a takođe bi otvorili ogućnosti za obedovanje. Da ne pominjemo činjenicu da je Doroslovo – Sentkut deo puta raznih hodočasnika. Mnogi se zaustave kod Sentkuta, a ovim ljudima bi želeli da omogućimo razne programe, priliku da upoznaju narodnu kulturu, da obezbedimo mogućnost obedovanja tako da požele ponovo da se vrate na ovo mesto. Za ovako nešto do sada nije bilo mogućnosti, ljudi uđu, razgledaju i odu… Razmišljali smo o tome šta nam je potrebno da obavimo ovu vrstu funkcije, kampove, treninge, hodočašća od nekoliko dana. Ovo su odluke i ciljevi trenutne investicije. U Sentkutu bi želeli da napravimo objekat gde bi ovim hodočasnicima (pešacima, biciklistima, vozačima) ponudili mesto za odmor u vidu hostela sa 100 mesta, uz kuhinju koja bi neprekidno radila. Naravno, osnovna pažnja ostaje na verskim, crkvenim temama. Kako bi se održao kontinuitet u radu, tako da se objekat koristi što više, otvorićemo opciju za vredne programe. U crkvenim i duhovnim centrima nije neuobičajeno da se održavaju svakodnevne akademske obuke. Visoko prizemlje će dobiti kancelarija osoblja zaduženog za rukovođenje Sentkutom, a drugi deo će biti za predavanja, radne grupe, grupne sesije, manje obroke itd. U suterenu ćemo napraviti rekreacioni centar za različite sportske aktivnosti. Ovaj objekat ćemo izdavati za sportske događaje. Drugi građevinski objekat biće sala u koju staje 1200 ljudi, zatvorena crkva u kojoj može da se održi misa tokom loših vremenskih uslova. Naravno, u ovom objektu moći će da se organizuju svečanosti, svadbe, koncerti, sve vrste događaja koji se uklapaju u crkveno, nacionalno mišljenje koje predstavlja svetilište. Pored velike dvorane izgradiće se i sanitarni blok koji dugo očekujemo. Ovaj blok će sadržati 40-50 toaleta, tuševa i sobu za majku i dete. Izgradnja je počela u januaru, završetak se očekuje krajem avgusta. Konc je glavni izvođač radova, a naravno veliki broj podizvođača radi na projektima tokom perioda izgradnje.

Kako vidite uticaj razvoja i izgradnje na stvaranje zajednice i radnih mesta?

- Vidim mnogo pozitivnih aspekata. Naravno, prvi aspekt je otvaranje novih radnih mesta. Kako će se ovde odvijati razni programi, biće nam potreban pre svega sekretar crkvene opštine, potom kuvari, konobari, čistačice, portiri, baštovani, kancelarijski radnici. Zgrade su u vlasništvu crkve, a poslove će voditi fondacija. Iz svega ovoga jasno je da razvoj svetilišta ne utiče samo na Doroslovo već i na čitav region, obe eparhije. Naravno, neophodno je razmišljati sa tačke gledišta zajednice u Doroslovu. Verujem da će ovih prednosti polako biti svesno lokalno stanovništvo kao i u zapadnoj Bačkoj.

Znam da ima još nekoliko planova za razvoj, a ideje podrške i obećanja stalno dolaze.

- Do sada nismo imali podršku, samo idejni plan za izgradnju lokalne etnografske zbirke. Pored toga, donacija iz Nemačke je za izgradnju kapele. U Drugom svetskom ratu, Nemci su se u logoru zakleli da će ako prežive, u čast device Marije, sagraditi kapele. Ovo se ostvarilo tamo gde su se konačno nastanili, ove kapele su se izgradile širom sveta, samo u zapadnoj Bačkoj u somborskom okrugu nije. Zajednički plan nam je da se izgradi Doroslovo-Sentkut relacija na način kao što je bilo pre 40-50 godina, iz Doroslova odnešena tri krsta bi činila centralni objekat ove građevine. Međutim, ovo je zasad prisutno samo kao ideja i plan. Zasad se koncentrišemo samo na prestojeći razvoj, izgradnju. Prvo bi se zahvalili predsedniku Ištvanu Pastoru, s kim smo od početka mogli da se konsultujemo. On je bio taj koji je naše planove izneo Zoltanu Balogu, ministru ljudskih resursa, koji nam je pomogao da dođemo do značajne novčane podrške odlukom vlade. Naše ideje od početka je podržavao i Mikloš Šoltes, državni sekretar za saradnju crkve i građanstva, Arpad Janoš Potapi, državni sekretar za nacionalnu politiku, Judit Pirići Sabo, šef odeljenja za nacionalnu politiku. Sve nas to obavezuje da ovu pomoć ostvarimo u vidu otvaranja novih radnih mesta, i razvijanju zajednica. Svetilište nije vlasništvo samo mesta gde je izgrađeno, već se prostire na mnoga naselja u zapadnoj Bačkoj, čak i na Zrenjaninski okrug. Verujemo da će Sentkut izrasti u takav crkveni centar, duhovni prostor, koji će privući hodočasnike i iz šireg područja, podstaći razvoj čitavog regiona - čuli smo od sveštenika Verebelja.