2024. április 26., péntek

A Szabadkai Egészségház tevékenységeiről

A Szabadkai Egészségház közleménye szerint a Mentőszolgálat februárban 950 terepi segítségnyújtást foganatosított. Leggyakrabban a szív- és érrendszeri, valamint a légzési megbetegedésre panaszkodó páciensek riasztották a szolgálatot. A Mentőállomáson 1450 beteget láttak el, itt leginkább a felső- és alsó-légúti megbetegedések, valamint fulladás miatt fordultak segítségért a páciensek. A hó és a nagy hideg miatt nem volt gyakoribb a Mentőszolgálaton jelentkezők száma, mint egyébként – olvasható a dr. Mihaela Budimski sajtófelelős által eljuttatott közleményben.

A Szabadkai Egészségház  (Fotó: Gergely Árpád)

A Szabadkai Egészségház (Fotó: Gergely Árpád)

Márciusban a rákos megbetegedések elleni küzdelem hónapja alkalmából az egészségfejlesztési és betegségmegelőzési központ szervezésében pénteken reggel 8 órától délig a Sándor helyi közösség épületében szűrővizsgálatokat végeznek. A vizsgálatokon vérnyomásmérésre, koleszterin- és vércukorszint-ellenőrzésre, valamint mellvizsgálatra kerül sor – áll a közleményben.

A gyermekek egészségvédelmével foglalkozó szolgálatban folyamatban vannak a beiskolázáshoz szükséges vizsgálatok. Az iskoláskor előtti gyermekek óvodás csoportokban érkeznek a vizsgálatokra. A vizsgálatot követően a gyermekek Di Te Polio és MMR védőoltást kapnak, majd fogorvos és logopédus is megvizsgálja őket. A vizsgálatra a gyermek egészségügyi könyvecskéje és a védőoltásokat tartalmazó kartonja szükséges – olvasható a közleményben.