2024. április 26., péntek

Zrenjanin maradjon Zrenjanin!

Hat nagybecskereki civil szervezet közös közleményben követeli, hogy Nagybecskerek nevét ne változtassák Petrovgradra.

Marad Zrenjanin? (Fotó: Kecskés István)

Marad Zrenjanin? (Fotó: Kecskés István)

Szerintük „néhány helybeli kapitalista és nacionalista szervezet Čedomir Janjić polgármesternek, csetnik- és monarchista szervezeteknek, valamint Matija Bećković és Vasilije Krestić akadémikusoknak a támogatásával indult el a kezdeményezés, hogy a város neve ezentúl Petrovgrad legyen.
A felsoroltak nyilvánosan kimondták: ellenzik azt, hogy a kezdeményezésről népszavazást tartsanak, a polgármester pedig – mások megkérdezése nélkül – a kezdeményezést továbbította az állami szervekhez. A civil szervezetek szerint a polgármester mindezt valójában azért tette, hogy elhárítsa magáról a felelősséget a nagybecskereki vízgyár építésének botrányba fulladása miatt.
A civil szervezetek szerint a város nevéről már 1992-ben véleményt mondtak a nagybecskerekiek, amikor a többség a Zrenjanin mellett voksolt. A civilek szerint a név az antifasizmust, a nemzeti egyenjogúságot és a szociális jólétet szimbolizálja. Ezért arra hívják fel a város polgárait, hogy harcoljanak a jogukért, hogy maguk dönthessenek városuk nevéről.
Közben mára sajtótájékoztatót jelentettek be a névváltoztatást kezdeményezők, szombaton pedig tribünt tart az „ellentábor”.