2024. április 26., péntek

Jubileumi Gazdag Ág Oromhegyesen

A szerelem jegyében telt az idei rendezvény

Nem lehetett elszalasztani semmit szombaton, a harmincadik, jubileumi Gazdag Ágon Oromhegyesen, ahol minden a szerelem jegyében telt.

A ludasi Ludas Matyi Művelődési Egyesület tagjai   (Puskás Károly felvétele)

A ludasi Ludas Matyi Művelődési Egyesület tagjai (Puskás Károly felvétele)

Már kora délután megtelt az oromhegyesi Faluház vendégekkel és helybeliekkel, akik mindannyian azért jöttek össze, hogy a hagyományos Gazdag Ágon részt vegyenek. A tavalyitól merőben eltérően ezúttal vidámabb témáról értekeztek, mégpedig a szerelem volt az, ami áthatotta az egész napot. A tíz csapat, amelyeknek a tagjai Adorjánról, Horgosról, Kispiacról, Ludasról, Magyarkanizsáról, Martonosról, Oromról, Tornyosról, Völgyesről és Kispiacról érkeztek, gondoskodott arról, hogy közelebb hozza és esetleg meg is mosolyogtassa a közönséget a szerelemmel kapcsolatos mondandójával.

Mint az lenni szokott, minden település művelődési egyesülete kiállítással is készült, a régi képek mellett a használati tárgyakat is elhozták, továbbá a szerelemhez fűzhető ételek is rákerültek asztalaikra. A pogácsától a mézes szíven át a szív alakú tortáig volt kóstolni való.

Minden csapat bemutatkozása egy négyperces regéből állt, ebben azt mesélték el, hogy nézett ki egykor a udvarlás, mi volt a menete a széptevésnek, ezt pedig egy dalcsokor követte.

Koncz Lázár, az oromhegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke elmondta, nagy öröm számukra, hogy immár a harmincadik rendezvénynél tartanak.

– Mikor elkezdtük ’87 decemberében, nem gondoltuk, hogy egészen a harmincadik Gazdag Ágig eljutunk. Bebizonyította, hogy életképes és az embereknek igenis szükségük van rá. Most is, mint minden évben, sokat segítettek az oromhegyesiek. Harminc éve a Gazdag Ág jellegzetessége, hogy a népi hagyományokból merítve az élet minden területéről megpróbálja megeleveníteni a régi dolgokat. Most épp a szerelem a központi téma. Egykor Bajusz Terike néni ötlötte ki és írta a forgatókönyvet, továbbá Bodor Anikó és Burány Béla is rengeteget segített. Mára már sajnos nélkülük kell lebonyolítanunk ezt a rendezvényt. A csapatok feldolgozásra váró témaköröket kaptak a szerelem témája keretében. Az idén Bata Ildikó és Bálint Klára gondolta ki a feladatokat a csoportok számára – mondta az elnök.

(Fotó:Puskás Károly)

(Fotó:Puskás Károly)

Elhangzottak keserves és vicces történetek is a szerelem témakörében, egészen a gyerekkortól az idős korig. Megtudhattuk, hogyan udvaroltak régen például Magyarkanizsán (Kávai Anna előadásmódját külön meg is dicsérték, olyan választékos és élvezhető volt), de a tornyosi, ludasi, adorjáni és a többi település története is mind-mind újat mondott a közönségnek, vagy felelevenítette a régi időket.

Az egésznek a lényege a hagyományőrzés és továbbadás, viszont azt is látni lehetett, hogy a résztvevőknek jó emlékezni a letűnt időkre, amikor még meghatározóbb volt az erkölcs, de akkor is megvoltak a kiskapuk és huncutságok, amiket a fiatalok elkövettek, hogy kijátsszák az időseket. Mégis a Gazdag Ág azt bizonyítja, kellenek ezek az összejövetelek, hogy a maroknyi magyarság egyként lélegezzen.

A zsűri, melyben Nagy Abonyi ÁgnesBurány Katalin és Szerda András kapott helyet, a következő eredményeket határozta meg: Tornyosi Ady Endre ME 68 pontot kapott, az oromhegyesi Petőfi Sándor ME 67-et, a magyarkanizsai Ozoray Árpád MME és a ludasi Ludas Matyi ME 66-66-ot, a horgosi Bartók Béla MMT 64-et, a martonosi Testvériség ME 63-at, az adorjáni Szőke Tisza ME 62-őt, a völgyesi Aranykalász ME 60-at, a kispiaci Jókai Mór ME 56-ot és az oromi Petőfi Sándor ME 52-őt.

Tehát az idei szerelmes Gazdag Ág rendezvényen a tornyosiak a győztesek, de velük együtt mindenki, aki részt vett rajta.