2024. április 26., péntek

Megújulhat a tornaterem Gunarason

A gunarasi általános iskolába látogatott a tartományi oktatási titkár – Sürgős felújítást igényel a gunarasi iskola tornaterme

Pénteken délelőtt Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár ellátogatott a gunarasi Dózsa György Általános Iskolába. Nyilas egy olyan körút keretében tette ezt, amely során meglátogatja Vajdaság általános iskoláit és felméri, hogy mire van szükségük. A gunarasi látogatásakor elsődlegesen az iskola tornaterméről beszélt Csikós Herminával, az iskola igazgatójával. A tornaterem igen rossz állapotban van, ezért sürgős felújításra szorul.

Nyilas Mihály és Csikós Hermina megtekinti az iskola tornatermét (Lakatos János felvétele)

Nyilas Mihály és Csikós Hermina megtekinti az iskola tornatermét (Lakatos János felvétele)

– Gunarason elbeszélgettem az iskola és a falu vezetésével arról, hogy mire van leginkább szükségük. Milyen új ötleteik vannak, mik azok a felújítási munkálatok, amelyeket mihamarabb el kell végezni. Természetesen a tornaterem a legfontosabb, hogy a tetőszerkezet, a padló és a plafon megújuljon, amit további felújítások is követhetnek – mondta el a titkár a gunarasi látogatása kapcsán, majd arról is szólt, hogy a tartomány odafigyel minden oktatási intézményére.

– Szeretnénk folyamatosan, évről évre pénzt biztosítani a felújítási munkálatokra és az iskolák korszerűsítésére. A felújítási munkálatokra vonatkozó pályázatunk még néhány napig nyitva áll, a keretösszege meghaladja a 150 millió dinárt – nyilatkozta Nyilas, majd hozzáfűzte, hogy a gunarasi általános iskola már pályázott a titkárságnál, és ha megfelel az összes feltételnek, akkor mindent meg fog tenni, hogy elnyerje a támogatást. Reméli, hogy hamarosan jó hírrel szolgálhat az iskola diákjainak és tanárainak – fogalmazott a tartományi titkár.

A tartományi oktatási titkárság támogatásának köszönhetően a gunarasi iskola a múlt évben hét fehér táblát tudott beszerezni a tantermekbe – mondta el Csikós Hermina, az általános iskola igazgatója. Ennek a fejlesztésnek több előnye is van, többek között megszabadultak a krétaportól, és projektorral is vetíthetnek a táblára. A tartományi titkárság már a korábbi években is segítette az iskolát, többek között számítógépeket és iskolai bútort kapott tőlük, most viszont komolyabb felújításra van égető szükségük – fogalmazott Csikós.

– A tartományi titkárságnál most a tornatermünk felújítására pályáztunk. Ez  komolyabb pályázat, és ha pénzhez jutunk, egyelőre a tornaterem tetőszerkezetét szeretnénk megjavítani. Ez az épület 1970-ben épült, és azóta egyáltalán nem végeztek rajta felújításokat. Sajnos emiatt a tető beázik, a lecsapódó víz miatt állandóan nedves a padló, és a világítás is tönkrement. Ezért pályáztunk a tartományi titkárságnál és nagyon reméljük, hogy sikerrel járunk – fejezte ki reményét az igazgató.

A gunarasi Dózsa György Általános Iskolának 120 diákja van, de évről évre sajnos csökken a számuk. Csikós elmondta, hogy korábban két osztályt is indítottak, most viszont elsőtől nyolcadikig minden korosztályban csak egy osztály van. Ennek ellenére az igazgató nem látja aggasztónak a helyzetet, és a következő tanévben húsz elsősre számít.