2024. április 26., péntek

Jól jött a hó

Hóhelyzet Kishegyes községben

Amikor már senki sem számított rá, a tél megmutatta igazi arcát. A hét elején Kishegyes község polgárai arra ébredtek, hogy hó lepte el az utcákat.

Fotó: Lakatos János

Fotó: Lakatos János

A községbe vezető fő útvonalakat rendszeresen tisztítják és sózzák, igaz, némi hó azért megmaradt. Összességében zökkenőmentesen lehet közlekedni, de óvatosabbnak kell lenni és lassabban hajtani. A mellékutakat és az utcákat a Komunál Közvállalat Kishegyes munkagépei tisztítják. A havat itt is idejében eltúrták, viszont a sózás elmaradt, ezért az utakon lévő hóréteg miatt még óvatosabban kell közlekedni. Sajnos, sok az üres ház a községben, amelyek előtt senki sem tisztítja a havat, ezért a gyalogosok inkább az úttesten mennek. Ez különösen veszélyessé teszi a közlekedést, hiszen a havas úton a hirtelen fékezés kicsúszással járhat.

A Vöröskereszt kishegyesi községi szervezetének illetékesétől megtudtuk, hogy a község területén egyelőre nem volt szükség semmilyen rendkívüli intézkedésre. A téli melegedő megnyitásának kérdése már felvetődött, de még nem volt olyan hosszan tartó, intenzív hideg időszak, ami ezt indokolttá tenné. Az illetékes elmondása szerint egyedül a meleg ruhák iránt növekedett meg az igény.

A váratlanul jött hónak leginkább a gyerekek és a földművesek örülnek. A gyerekek amiatt, hogy szánkázhatnak, hógolyózhatnak és gondtalanul élvezhetik a tél örömeit. A földművesek pedig amiatt, hogy nyári aszály után végre nagyobb mennyiségű csapadék hullott. Az eddig esett csapadék mennyisége nem volt elég ahhoz, hogy lejusson a mélyebb rétegekbe. A mostani havazásnak köszönhetően talán kicsit jobban feltöltődhetnek a víztározó rétegek.