2024. május 5., vasárnap

Behavazott város

Második napja esik a hó. Hétfőn délelőtt még csak szégyenlősen szállingózott, a délutáni órákban azonban már egyre intenzívebben esett, estére pedig már mindent hó borított. Akik hétfő este nem takarították el a havat, azoknak kedd reggelre a csaknem tíz centiméteres hótakaróval kellett megbirkózniuk. A téli felszerelés ellenére is csak nagy óvatossággal közlekedtek a járművek, és a gyalogosok is óvatosabban lépkedtek. Összefoglalónkban az utak tisztításáról, a közlekedési viszonyokról és a melegedő működéséről kérdeztük az illetékeseket.

FOLYAMATOSAN TISZTÍTJÁK AZ UTAKAT

Elizabeta Tumbas, a szabadkai köztisztasági vállalat téli szolgálatának koordinátora a hatáskörükbe tartozó utcák és utak tisztításáról nyilatkozott lapunknak.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Hétfő este 6 óra óta a kisebb és nagyobb hókotrók a terepen voltak egészen éjszaka egy óráig. A városi utcák mellett a Békova, Gábrity, Mérges, Tavankút, Csantavér felé vezető utak, a régi palicsi kerülőút, a ludasi kerülőút, Mišićevónál, Györgyénnél, Nagyfénynél a felüljárók, a hajdújárási, a királyhalmi utak és Királyhalom központja tartozik hatáskörünkbe. Az említett utakon sóval kevert kőzúzalékot szórtunk. Kedd reggel újraindultak a gépek, a havat tolták le az útról. A városban hókotrók, traktorok tisztítják az utakat és a 123 forgalmasabb utcát. A terepen 10 nagyobb jármű, 12 kisebb hókotró és 5 traktor végzi a hó eltisztítását. A járdákat, gyalogátkelőhelyeket reggeltől délután 4-ig 45 dolgozónk tisztítja, majd az este folyamán húszan járják végig és újratisztítják a behavazott részeket. A lakosságnak a házuk előtt, az üzlettulajdonosoknak pedig üzleteik előtt el kell tisztítaniuk a havat. Prioritás, azaz elsődlegesen az utcák, utak, gyalogjárdák és bicikliutak tisztítását végezzük. A parkolókat kistraktorral tisztítjuk, de az csak akkor lehetséges, ha nincsenek járművek a parkolóban. Délután három után várható, hogy egy kicsit felszabadulnak a parkolóhelyek, és akkor azokat is megtisztítjuk – mondta Elizabeta Tumbas.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Juhász László, a Voj-put első és másodrangú utak karbantartási részlegének főnöke elmondta, hogy a Voj-put Rt. hatáskörébe Szabadkát illetően a város területén lévő első és másodrendű utak, a négy határátkelőhöz vezető út, az autópálya Horgostól Verbászig, a Zombor felé vezető utak, Észak-Bácska és Észak-Bánát más első és másodrangú útjai tartoznak.

– Hétfőn 16.30-tól Szabadka város területén 12 hókotró és sózógépet indítottunk be, Észak-Bácska és Észak-Bánát 1200 km első-, és másodrendű útjain, a főutakon összesen 50 gép dolgozott. A hatáskörünkbe tartozó minden út járható, persze az utakon van hó és a sózott részeken a megolvadt hó és jeges víz keveréke is jelen van, de ez a tél velejárója – mondta Juhász László.

LASSÍTOTT KÖZLEKEDÉS

A Subotica-trans Utasszállító Közvállalatban Milan Vasović, közlekedéssel megbízott ügyvezető igazgatótól a jelenlegi helyzetképről érdeklődtünk.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– A városi járatokon 5–10 perc a késés, a városközi járatokon pedig akár 15 perc is lehet, ugyanis 50 kilométer óránkénti sebességnél gyorsabban az időjárási és útviszonyok miatt nem tudnak a buszok közlekedni. Kedden a kora reggeli órákban volt egy kisebb fennakadás, de a Voj-put, valamint az Útügyi, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat munkatársaival közösen sikerül megoldani a helyzetet. A város területén 250 buszmegálló van, annak ellenére, hogy szerveztünk egy kisebb munkacsoportot a buszmegállók tisztítására, bízom benne, hogy a város illetékesei is bekapcsolódnak a hótisztításba, ugyanis a hó megállás nélkül esik, és a csapatunk nagyon kevés a 250 buszmegálló megtisztítására – mondta Milan Vasović.

VAN LEHETŐSÉG A KAPACITÁSOK BŐVÍTÉSÉRE

Szabadkán az Újfalu helyi közösség épületében, a Gaj utca 50. szám alatt huszonnégy órás nyitva tartással működik az ideiglenes melegedő. Itt a hajléktalanok és a szociálisan veszélyeztetett helyzetű emberek találhatnak menedékre a hideg időben. A felhasználók a Szociális Központ beutalásával tudják használni a melegedőt. A fagypont alatti hőmérsékletek miatt Miodrag Varotól, a Vöröskereszt szabadkai szociális és humanitárius aktivitásaival megbízott szakmunkatársától a melegedő felhasználóinak számáról, valamint a szabad kapacitásokról érdeklődtünk.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– A melegedőnek jelenleg 19 felhasználója van, kedden jelentkezett egy házaspár és egy egyedülálló férfi. Nekik egyébként van hol lakniuk, csak nincs mivel fűteniük és villanyáram sincs az otthonukban, mert nem tudták befizetni és emiatt kikapcsolta őket a szolgáltató. Az említett három személynek a Szociális Központban kellett jelentkeznie, ugyanis ők az illetékesek, akik beutalják a rászorulókat a melegedőbe. A Vöröskereszt a teljes logisztikát biztosítja, huszonöt ágyat tiszta ágyneművel, ruházatot, a személyes és kollektív higiénia fenntartására szolgáló termékeket, ugyanakkor a Népkonyhában napi három étkezéshez készítjük el az élelmet a melegedő felhasználóinak. Egész nap meleg italok állnak a felhasználók rendelkezésére. Amennyiben a hideg idő tartós marad és az említett 25 férőhelytől többre lesz igény, van lehetőség a kapacitások bővítésére – mondta Miodrag Varo.

A Vöröskereszt illetékese elmondta azt is, hogy a Népkonyha-program keretében 33 helyi közösségben történik ingyenes ételosztás, jelenleg a havazás miatt késéssel érkezik az ebéd a nagyfényi, györgyéni és bajmoki helyi közösségekbe, de senki sem marad főtt étel nélkül.