2024. április 26., péntek

Biti deo rukovodstva grada Beograda

Nebojša Marjanović: Namera nam je da postavimo spomenik na Kalemegdanu Sibinjanin Janku i da obnovimo Gardoš toranj u Zemunu

Na beogradskim izborima će učestvovati i Savez Vojvođanski Mađara, na listi SNS. Nije prvi put da SVM učestvuje na izborima u Beogradu kako bi bili deo gradske uprave. Nebojša Marjanović, predsednik SVM u Beogradu nam je ukazao na to da je zajednička lista način da SVM bude deo gradske vlasti.

Foto: Ótos András

Foto: Ótos András

Sa Nebojšom Marjanovićem smo razgovarali o tome šta očekuju od izbora koji će biti 4. marta.
-SVM u Beogradu je osnovan 2011. godine. Od tada se konstantno trudimo da ojačamo srpsko-mađarsko prijateljstvo, u međuvremenu smo ojačali infrastrukturu organizacije, organizovali smo mnoge događaje, učestvovali na konferencijama, seminarima, susretima. Kako je raslo naše članstvo, 2014. smo već učestvovali na gradskim izborima. Ako se dobro sećam, listu smo tada predali sa 1716 potpisa, što je bio veliki uspeh. Tada nismo uspeli ući u upravu gradske vlasti, ali je inicijativa bila značajna.
Ove godine su se partijski rukovodioci dogovorili sa rukovodstvom SNS-a da će zajedno krenuti na izbore u Beogradu, i u to ime je SVM dobio jedno mesto na zajedničkoj listi, i to 43. Smatramo da će to biti dovoljno da jedan predstavnik uđe u gradski parlament.
-Pre četiri godine SVM je samostalno krenuo na gradske izbore. Zašto je sada doneta odluka da idu zajedno sa SNS-om?
-Zato što se u međuvremenu izgradio jako dobar odnos između SVM i SNS i na nivou republike i na nivou pokrajine. Imamo osećaj da smo zaslužili da budemo članovi gradske vlasti jer raspolažemo sa puno dobrih ideja.
-Na koje ideje mislite?
-Pored aktivnosti da se jača srpsko-mađarsko prijateljstvo, mislim na još dve značajne stvari. Jedna je postavljanje sponenika Sibijanin Janku na Kalemegdanu, o čemu je već stigla inicijativa iz mađarske ambasade u Beogradu. Druga je obnova Gardoš tornja u Zemunu, jer ova građevina simbolizuje dobar odnos naših naroda. Ove inicijative nije moguće ostvariti bez toga da budemo članovi gradske vlasti.
-Da li je dovoljno biti jedini predstavnik u gradskoj vlasi da bi se ostvarile ove ideje?
-Zbog specifičnosti se nadamo da će imati razumevanja. Od kada traje kampanja i tesnije sarađujemo imam utisak da su voljni da ostvare ideje. Naravno pored ovoga ćemo se baviti i problemima Beograda, kako bi postao lepši grad i udobniji za život. Podržaćemo i inicijativu za izgradnju metroa, koji bi trebao početi 2020.
-Kako možete beogradske Mađare ubediti da glasaju za vas?
-Simpatizerima i članovima smo ukazali na uspehe koje smo postigli u saradnji sa SNS-om. U Čurugu se desilo istorijsko pomirenje i uspeli smo u slučaju Čuruga, Žablja i okolnih mesta u slučaju građana da se okonča teret kolektivne krivice. Saradnja između dve partije je veoma dobra i zajedničko učešće na izborima je način da SVM bude deo gradske vlasti u Beogradu.
- Pratite dnevne političke procene? Kolika je verovatnoća da ćete Vi kao predstavnik SVM-a na listi SNS-a uspeti da uđete u gradsku vlast, naročito sada kad građani mogu da biraju između više od 20 lista?
-Naravno da pratimo. Prema procenama, lista SNS-a ima 40% simpatije građana. Inače aktivno učestvujemo u kampanji, organizovali smo političku tribinu, na kojoj smo imali veliko interesovanje. Dugujemo zahvalnost i stranačkoj podršci u kampanji.
-Prema nekim procenama, postoji mogućnost da posle izbora beogradsku organizaciju SVM proguta SNS…
-Mi ovde u Beogradu imamo svoj identitet, na šta smo ponosni, tako da se to neće desiti. Mi smo deo SVM-a i to ćemo i ostati.