2024. április 26., péntek
AMERIKAI FIGYELMEZTETÉS

Túlságosan agresszív az adó- és a közfogyasztási politika

Az Egyesült Államok közgazdászai szerint Szerbia adó- és közfogyasztási politikája túlságosan agresszív módon tör a gazdasági növekedés ösztönzése felé. Jelenleg ennek káros hatásai nem észlelhetők, de a következő években az efféle gazdálkodás a költségvetési hiány potenciális növekedéséhez is vezethet – tette közzé az Associated Press (AP) hírügynökség.

Ezen álláspont a Vállalati Közgazdászok Amerikai Szövetségének (NABE) legfrissebb, nemrég közzétett gazdaságpolitikai kutatásából származik, amely 211 vállalati és ipari csoportot képviselő tagból tevődik össze.

A NABE kutatása alapján kiderül, hogy a közgazdászok, oktatók és szakértők szakmai szövetségi tagjainak több mint a fele úgy vélekedik, hogy a kormányzati fiskális politika „túlságosan serkentő hatású”. Egy augusztusban végzett tanulmány pedig arról számol be, hogy a közgazdászoknak mintegy 20 százaléka osztja ezt a nézetet. A legújabb kutatások szerint a válaszadók 37 százaléka „viszonylag jónak” értékeli az állam adó- és közfogyasztási politikáját, az augusztusi adatok azonban arról tanúskodnak, hogy a megkérdezettek 46 százaléka vélekedett ekképpen.