2024. április 26., péntek

Gyarapodik a cserkészmozgalom

Megtartotta évi közgyűlését a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség

Vajdaságban ma mintegy négyszáz cserkész van és örvendetes, hogy újabb cserkészcsapatok alakulása van folyamatban - hangzott el a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség Muzslyán megtartott közgyűlésén.

A kétnapos találkozót a vajdasági cserkészvezetők, csapatparancsnokok részére a muzslyai Emmausz katolikus kollégiumban tartották meg. Többek között szekció-beszélgetések voltak és megtartották a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség rendes évi közgyűlését.
A közgyűlésen harmincheten vettek rész, 13 vajdasági településről. Érkeztek vendégek, Felvidékről és Magyarországról is, hallottuk Farkas Zsuzsannától, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség alelnökétől.
A felvidéki származású Králik László (1871-1939) piarista tanár volt „az első magyar cserkész”, aki a nagybecskereki Főgimnázium 1909/10-es értesítőjében közölte Baden-Powel: Scouting for boys (Cserkészet fiúknak) című könyvének magyar fordítását. Ezzel elindította a cserkészmozgalmat Magyarországon. A közgyűlés részvevői a Gimnáziumtemplomban megkoszorúzták emléktábláját.
-Az esemény számomra egy lelki élmény és az összetartozást is jelenti valahol, hogy helyünk lehet a Kárpát-medencébe bárhol. Mindenhol lehet tenni a magyarságért, és ha a cserkészetről beszélünk, akkor az ifjúságért, az ifjúság neveléséért és ezt bárhol, bárki megteheti, ha van hozzá lelke, és ha van hozzá szíve, mondja Gál Erik, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség elnöke.

A magyar cserkészmozgalom a déli végekről indult, ahol ma is életképesen működik. Immár egy másik országban. Programjaik megvalósításában pedig segíti őket a magyar kormány
-A tavalyi év eredményes volt, mivel sikerült nyolc új csapatot elindítani. Még alakulófélben vannak, de már látszik, hogy fejlődött a cserkészet. Most körülbelül húsz csapatról van szó Vajdaság-szerte, és nagyon örülünk ennek, hallottuk Kalapis Sztoján atyától, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség elnökétől.
Jövőre lesz harminc éve annak, hogy újjáalakult a vajdasági magyar cserkészet. Erre az alkalomra a VMCSSZ egy nagy tábort szervez, melyre több mint négyszáz cserkészt várnak. Erről is szó volt a mai közgyűlésen.