2024. április 26., péntek

Latin-amerikai álomtájakon barangolva

Elutazni gyermekkorunk olvasmányainak egzotikus helyszíneire, melyek kapcsán annak idején csak a nyálunkat csorgattuk, mára egyre könnyebben megvalósítható álomnak számít – ez a globalizáció kevés pozitívumainak egyike. Zenta sem szűkölködik világjárókban.

Fotó: Szögi Csaba

Fotó: Szögi Csaba

Bizonyíték erre többek között művelődési központunk Világutazók című előadás-sorozata is, amely már évek óta nagy népszerűségnek örvend a Zentai Alkotóház közönségének körében, mely ezúttal sem hazudtolta meg önmagát: kedden este egy tűt sem lehetett volna leejteni a nézőtéren Szabó Tönki Károly Peru–Bolívia című, képvetítéssel egybekötött úti élménybeszámolója alatt.

Az előadó, ahogyan már tőle megszoktuk, igen ízesen mesélt a két latin-amerikai országban tett túráiról, miközben lélegzetelállító fotók peregtek a vásznon. A kalandok elbeszélése közé szúrva történelmi, mitológiai, gazdasági, vallási, építészeti és egyéb kulturális információkkal gazdagodtunk, miközben szemünk előtt megelevenedett Lima, a perui főváros színpompás utcáival, Cuzco, „a világ köldöke”, az egykori inka főváros ősi épületeivel, nyüzsgő piacaival, színes népviseletbe öltözött kecsua őslakosaival, ahol egyre inkább újraéled az inka kultúra. Ezt követően Szabó Tönkivel végigjártuk az Andokot, a csúcsok és szakadékok között láthattuk az őshonos növény- és állatvilág képviselőit, ellátogattunk az inkák szent völgyébe a Machu Picchu környékén, gyönyörködtünk az ősi épületekben, az esőerdőkben és gyógyforrásokban.

Innen kalauzunk a nem kevésbé káprázatos bolíviai tájakra invitált bennünket: a Titicaca-tóhoz, a partján elterülő Copacabana városához, a tóból kiemelkedő Isla del Solhoz, azaz a Nap-szigethez, ahol vallások és kultúrák keverednek, a fővároshoz, La Pazhoz, végül pedig a kietlen, mégis lelket gyönyörködtető gigászi sósivataghoz – mindezt oly gazdagon ecsetelve, hogy az est végén hallgatója szép álomból felébredve érezhette magát.