2024. április 26., péntek

Könyvtár az interneten

Új honlapot kapott a Kishegyesi Könyvtár – Egy honlapkészítő pro bono készítette el a weboldal a könyvtárnak

Tegnap délelőtt adták át a Kishegyesi Könyvtár új honlapját, amelyet Szabó Árpád honlapkészítő ingyen készített el a könyvtárnak. Az átadást egy rövid eligazítás követte, amikor a honlapkészítő elmagyarázta a könyvtárosoknak az új honlap használatát. Nagy Erzsébet, a Kishegyesi Könyvtár igazgatója az átadást követően arról számolt be lapunknak, hogy manapság elengedhetetlen egy jó honlap.

Szabó Árpád bemutatja az új honlapot a könyvtárosoknak (Lakatos János felvétele)

Szabó Árpád bemutatja az új honlapot a könyvtárosoknak (Lakatos János felvétele)

– Tulajdonképpen minden könyvtárnak, intézményként, fent kell lennie az interneten. Elérhetőségünket és munkaidőnket fontos nyilvánosságra hozni, mert mi úgy létezünk, mint egy háromlábú sámli. A község mindhárom településének van egy-egy falusi könyvtára, amelyek központja a kishegyesi. Mindhárom fiókkönyvtárban aktív művelődési élet folyik: könyvbemutatókat, előadásokat és gyermekfoglalkozásokat tartunk. Szerettünk volna minderről hírt adni, majd utólag is beszámolni róluk. Pályázatíráskor ezeket az anyagokat, beszámolókat fel tudjuk használni, és remélhetőleg kedvezőbb elbírálásban részesülünk, ha fel tudjuk mutatni mindazt a munkát, amit itt végzünk – számolt be az igazgató.

Az új honlap mellett új számítógépeket is szeretnének a község könyvtáraiba – mondta el Nagy Erzsébet, mivel a meglévő technikai park elöregedett. Ez azért is fontos, mert a könyveket elektronikusan dolgozzák fel, az állomány pedig folyamatosan bővül, részben pályázati, részben saját forrásból. Jelenleg a Márai Program keretében kapott könyveket várják. Mint már említettük, az új honlap az események szempontjából is fontos.

– Minden évben megemlékezünk a jeles évfordulókról, az idén a Mátyás-emlékévre pályáztunk egy programsorozattal, valamint az első világháború befejezésének századik évfordulójára. Ezeknek a pályázatoknak az eredményére még várunk, de kisebb rendezvényeket, alkalomszerűen, év közben rendszeresen szervezünk. Ezeket saját eszközökből valósítjuk meg. Most nagyon népszerűek az úti beszámolók, mivel a különböző programoknak köszönhetően sok fiatal útra kel. Ők érdekes beszámolókat tartanak élményeikről, amire különösen vevők az általános iskolások. Az ilyen jellegű események kiválóan alkalmasak tanulásra, mivel sokkal maradandóbb élményt nyújtanak, mint a száraz tananyag – mondta el az igazgatónő.

Az új honlap az okostelefonokról is ugyanolyan benyomást kelt, mint számítógépről. Erről már Szabó Árpád, a honlap készítője számolt be. A weblapot wordpress alapokra helyezték, ami az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb tartalomkezelő rendszer. Ez számos lehetőséget nyújt a honlap továbbfejlesztésére – hangsúlyozta Szabó. A Kishegyesi Könyvtár honlapján minden lényeges információ megtalálható a könyvtár működéséről és az eseményekről. Emellett a különböző történésekről galériákat lehet feltölteni.

Ma már a valós élet egy része az interneten zajlik, ezért nagyon fontos, hogy egy vállalkozás vagy intézmény mit mutat meg magáról a webes felületen. Szabó egy korábbi projektuma során már felvitte a kishegyesi vállalkozásokat a google mapsra, és mivel szeret olvasni, ezért adódott az ötlet, hogy honlapot készít a könyvtárnak.

– A könyvek iránti szeretetemből indult ki az egész, de emellett úgy gondoltam, hogy a község három könyvtára tökéletes alkalom arra, hogy bemutassuk magyarországi webdizájn cégünk „vajdasági lábát”. Másrészt azzal is tisztában vagyok, hogy egy közintézmény anyagi lehetőségei szűkösek, és nem lenne pénzük egy komolyabb honlap létrehozására – mondta el a honlap készítője.