2024. április 26., péntek

Snabdevanje bez zastoja

Izveštaj iz toplana

Ova zima se može smatrati neobičnom iz više razloga, veća spoljna temperatura zahteva manju potrošnju ogreva, što znači manje račune. Iako se zima i grejna sezona još nisu završili, znatiželjni smo kakva je situacija u Subotičkim toplanama, da li su korisnici uspeli da uštede zbog blage zime.

Toplana u Subotici 15.oktobra počinje grejnu sezonu, ali zbog relativno toplog vremena u oktobru početak grejanja je bio pomeren za nedelju dana. Toplana ima približno 10500 korisnika. Radi naše informisanosti, potražili smo Atilu Abrahama, glavnog inženjera toplane, koji nam je rekao da je grejanje radilo bez problema tokom ove zime do sada i veruje da će tako i ostati do kraja sezone.

- 27. decembra smo imali neki zastoj, koji smo unapred najavili. Zbog kašnjenja javnih nabavki nismo uspeli na vreme da obavimo neke poslove održavanja, što smo uspeli odraditi tako da naši korisnici ni ne primete zastoj u snabdevanju. Ove sezone smo uveli u rad naš novi kazan, koji funkcioniše bez problema. Otkrio nam je i to da je zbog blage zime primetno manja potrošnja energenata. Za mesec januar ove godine je u odnosu na prošli, ušteda oko 30%.

Informacije koje smo dobili od „Gas Subotice“ je da su i oni koji troše gas za grejanje takođe imali znatnu uštedu. Javno preduzeće Gas ima oko 10000 korisnika, od toga 650 industrijskih. U slučaju korisnika gasa nema sezone, korisnici nisu vezani za sezonu, što je prednost u odnosu na korisnike Toplane. Za informacije smo potražili direktorku Gasa Ildiko Zedi, koja nam je objasnila da ni u snabdevanju gasa ove godine nije bilo zastoja, nije bilo ni kvarova niti nestašice gasa.

-Ova zima je bila blaga, što se vidi i na računima za gas. Građani su u odnosu na decembar 2016. godine, ovog decembra potrošili 10% manje gasa. Najveću potrošnju gasa smo zabeležili prošle godine u januaru, kada je potrošnja porasla za 40%. Zbog sadašnjih vremenskih prilika će januarski računi ove godine biti znatno manji nego računi u januaru 2017. Ako je neko racionalno koristio grejanje, račun može biti manji i za 50%, jer tokom godine nije bilo ni značajnih korekcija cene. Dok je procenat naplate gasa preko 90%.

Možemo izjaviti da je ova zima bila povoljna za potrošače, tačnije za njihov novčanik.