2024. április 26., péntek
EURÓPAI KUPAPOROND

Andalúziában a megtizedelt Ördögök

Sevilla–United és Sahtar–Roma a mai BL-játéknapon
José Mourinhónak abból kell „főznie”, amije van (Fotó: Beta/AP)

José Mourinhónak abból kell „főznie”, amije van (Fotó: Beta/AP)

Számos hiányzóval készül Sevillába, a Bajnokok Ligája nyolcaddöntős párosításának odavágójára a Manchester United. José Mourinho sztártréner 4-5 alapembert biztosan kénytelen lesz kihagyni a felállításból: Marouane Fellaini és Zlatan Ibrahimović térdsérüléssel küzd, Marcos Rojo és Phil Jones bokahúzódást szedett össze – ők biztosan nem léphetnek pályára, Daley Blind, Marcus Rashford, Antonio Valencia és Ander Herrera izomsérülés miatt valószínűleg ugyancsak a kispadig vagy a cserejátékig juthat el legfeljebb, ráadásul a kreatív irányító Paul Pogba is megbetegedett.

A portugál stratéga-zseni mindezek ellenére nem látja túlságosan borúsan a helyzetet: a sérültek számával kapcsolatos felvetésre könnyedén annyit mondott a Huddersfield elleni győztes FA-kupa-nyolcaddöntő (2:0) után, van egy „kis problémájuk”, s megjegyezte, nem pihentetett senkit a kupameccsen, amelyre behívott néhány tinédzsert, Ethan Hamiltont és Angel Gomest az ifikeretből a nagyok közé. „Bízom benne, hogy a Sevilla elleni összecsapásig néhányan felépülnek. Ám úgy gondolom, a mentalitás lesz a legfontosabb. A csapatunk erős, nagy az összetartás, a csapategység, a fiúk pedig rendkívül erősek fejben. Tudjuk, milyen nehéz lesz a dolgunk, de készen állunk rá.”

Elismerően beszélt kollégájáról Vincenzo Montella, az andalúz gárda élén álló olasz edző az összecsapásra készülve. „Mourinho igazi győztes mentalitású vezető. Képes arra, hogy a játékosai fejébe hatoljon, hogy azok ki tudják hozni magukból a maximumot” – hangzott a méltatás a szakember részéről, aki január elején vette át a Sevillát, és többnyire rapszodikus, de azért stabil teljesítményt nyújt – elkönyvelt már hazai 5:3-as vereséget és 5:1-es bukást is (az Eibar otthonában), ugyanakkor túlnyomórészt hozta a kötelező bajnokikat, és a Király-kupában a döntőig vezette az alakulatot, ahol a Barcelonával vív majd meg.

Milojević fagyos összecsapásra számít

Ismét a megszokottól eltérő időpontban – a Lokomotiv holnapi meccse miatt –, ma 18 órától lép pályára a Crvena zvezda a CSZKA ellen Moszkvában, az Európa-liga legjobb 32 között rendezett párharcának visszavágóján. A két fél egy héttel ezelőtti első mérkőzésén nem született gól, Vladan Milojević csapata ugyan többnyire a másodhegedűs szerepét játszotta Belgrádban, ám több ígéretes helyzetet is ki tudott alakítani, és végül kapott gól nélkül utazhatott az orosz fővárosba.

Egyik legjobb csatára, Richmond Boakye nélkül indult el a piros-fehérek moszkvai járata, a ghánai ugyanis még mindig nem heverte ki ínhúzódását – a hazai meccsen is emiatt pihent. Ott volt azonban a 20 utazó között Svetislav Pešić, aki már 19 találatnál tart a Szuperligában: „Én lennék a legboldogabb, ha be tudnék találni Moszkvában. De az ellenfelünknek nagyon jó és tapasztalt a védelme, ahogy az egész kerete. Ha sikerül túlélnünk az első negyedórát, esélyünk nyílhat a jó eredményre” – fogalmazott a támadó, míg Milojević edző kijelentette, készen állnak a visszavágóra, s a várhatóan zimankós moszkvai időjárásra is kitért: „Nagyon hideg lesz, de nem csak mi fogjuk megérezni az időjárási körülményeket.”