2024. április 26., péntek

Hétfőn érkezik Belgrádba Jean-Claude Juncker

Nyugat-balkáni turnéja során Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke február 26-án, hétfőn érkezik Szerbiába. Látogatásának célja, hogy a régió szerepét megerősítse a nemrég bemutatott, az Európai Unió bővítéséről szóló stratégiában – jelentette be ma Sem Fabrizi, az EU szerbiai küldöttségének vezetője.

Fabrizi az Európai Bizottság elnökének érkezését az Aleksandar Vučić államfővel folytatott beszélgetése során jelentette be. Elmondta azt is, hogy e látogatás nagy jelentőséggel bír a szerbiai polgárok számára, ugyanakkor megerősítés is egyben, hogy Szerbia határozottan halad európai útján.

Aleksandar Vučić rámutatott arra, hogy senki nem szavatolja, hogy a stratégiában megfogalmazott határidőn belül, vagyis 2025-re Szerbia EU-tag lesz, de sokat számít minden támogatás és elismerés abban, hogy az ország jó úton halad, hogy teljes körű tag lehessen.

– Szerbia európai útján még számos akadály áll, de szorgalmasan dolgozunk azon, hogy a nehéz feladatokat is megoldjuk – mondta Vučić.

Mint az elnökség sajtószolgálatának közleményében kiemelik, Fabrizi és Vučić tegnapi beszélgetésük során szót ejtettek a régióban uralkodó helyzetről, ugyanakkor a szerb államfő nyomatékosította a regionális gazdasági övezet kialakításának szükségességét is. Véleménye szerint ez jelentős mértékben hozzájárulna a Nyugat-Balkán fellendüléséhez.