2024. április 26., péntek

Közös erővel egy újabb határátkelőért

A jövő nyáron megnyíló Kübekháza–Rábé átkelő gazdasági fellendülést hozhat a határ menti térségnek

A Kübekháza és Rábé közötti határátkelőhely térségének úthálózat-fejlesztéséről, konkrétan a két települést összekötő valamivel több mint négy kilométeres közút megépítéséről, felújításáról tanácskoztak tegnap az újvidéki Master Központban a projektum kivitelezői.

Az úthálózat projektumának megvalósításához 4,65 millió eurót az EU adományoz (Ótos András felvétele)

Az úthálózat projektumának megvalósításához 4,65 millió eurót az EU adományoz (Ótos András felvétele)

Az Európai Unió Határon Átnyúló Együttműködési Programjának (IPA) köszönhetően megvalósuló kezdeményezés költségvetése mintegy 5,5 millió euró, a program hordozója a magyarországi Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt., a partnercég pedig a Szerbiai Utak közvállalat és a Tartományi Területrendezési Intézet. A magyar fél projektumkötelezettsége 4,7 millió euró, a Szerbiai Utak vállalaté 571 ezer, a vajdasági urbanisztikai intézeté pedig 209 ezer euró.

Az EU alapjából fizetnek ki 4,65 millió eurót, az önrész így 820 ezer euró. Az uniós támogatási szerződést tavaly októberben írták alá, miután februárban jóváhagyták a beadott pályázatot. Vajdaságban egy 1365 méteres útszakasz felújítása megy majd végbe, a magyar oldalon pedig egy 2309 méteres szakaszt építenek ki, valamint egy már létező, 844 méteres szakaszt újítanak fel. A projektum magába foglalja egy összesen 48,7 kilométeres hazai úthálózat tervdokumentációjának és műszaki dokumentációjának a módosítását is. Ez a Gyála–Törökkanizsa, Törökkanizsa–Oroszlámos, valamint Oroszlámos–Rábé útvonalakra vonatkozik.

A projektumot a tartományi és a köztársasági adminisztráció is támogatja. Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke kijelentette, hogy egy több évtizedes szándéknak a megvalósulásáról beszélhetünk.

– Már több mint húsz éve minden nyáron, valamikor június folyamán, ideiglenesen megnyitjuk ezt az átkelőt, és rámutatunk arra, hogy az igazi megoldás egy állandóan nyitva tartó határátkelőnek a létesítése lenne – mondta Pásztor.

– A magyar kormánnyal született megállapodás értelmében maga az átkelő a határvonal magyar térfelén épül majd meg, mint a Horgos 2 vagy a bácsszőlősi átkelő esetében. A magyar fél építi az infrastruktúrát, hasonlóan a Zomborhoz közeli Haraszti–Bácsszentgyörgy határkelőhelyhez, melyet hamarosan átadnak rendeltetésének – magyarázta a részleteket az államtitkár.

A legutóbbi IPA-projektum egyik stratégiai eleme lett ennek az átkelőnek a megnyitása. Ha minden az elvárásoknak megfelelően alakul, valamikor 2019 folyamán adhatják át az utasforgalomnak a kübekháza–rábéi átkelőt – jegyezte meg a képviselőház elnöke. Hozzátette: láthatjuk, manapság mekkora a forgalom, mekkora nyomás nehezedik a határátkelőkre, egy újabb tehát biztosan jó alternatívát jelent majd, még ha nem is oldhatja meg a problémát teljesen. Bánát északi részének egy kitörési lehetőséget is jelent majd ez az átkelőhely, ahol ugyanis mozgás, forgalom van, ott esély van arra, hogy visszafordíthatóvá váljon az elvándorlás, mely Vajdaság egészét, de ezt a térséget különösen jellemzi – jegyezte meg a parlament elnöke.

Kérdésünkre válaszolva Pásztor elmondta, hogy tudomása szerint egy napközben nyitva tartó átkelő lesz a szóban forgó, mint amilyen a királyhalmi vagy a gyálai. Személyforgalmat fogad, s az első olyan átkelő lesz, ahol a teljes útlevél-ellenőrzést egy helyen végzik majd el a határrendészet tagjai.

A MAGYAR OLDALON LESZ AZ ÁTKELŐ

Kern Imre (Ótos András felvétele)

Kern Imre (Ótos András felvétele)

Kiss-Parciu Péter (Ótos András felvétele)

Kiss-Parciu Péter (Ótos András felvétele)

Ivan Đoković (Ótos András felvétele)

Ivan Đoković (Ótos András felvétele)

Az építési, közlekedési és infrastrukturális minisztérium nem kizárólag az autóutak építését, gyorsabb sínpárok lefektetését tartja feladatának, hanem azt is, hogy szavatolja a fejlődést a kisebb helyi önkormányzatok térségei számára – jelentette ki Kern Imre államtitkár. Több úthálózat-fejlesztési projektumot is támogat a tárca, köztük a Kübekháza–Rábé térségben esedékes munkálatokat is. Kern elmondta, a jövő év közepén, amikorra felújítják a közutat, megérnek a feltételek az átkelő megnyitására is.

– A magyar kormánnyal született megállapodás értelmében maga az átkelő a határvonal magyar térfelén épül majd meg, mint a Horgos 2 vagy a bácsszőlősi átkelő esetében. A magyar fél építi az infrastruktúrát, hasonlóan a Zomborhoz közeli Haraszti–Bácsszentgyörgy határkelőhelyhez, melyet hamarosan átadnak rendeltetésének – magyarázta a részleteket az államtitkár.

TÍZSZERES IDŐMEGTAKARÍTÁS

Ez a projektum része a magyar kormány által elindított átfogó infrastruktúra-fejlesztési programnak, melynek célja minél több átkelő megnyitása a magyarországi határvonalon, új összeköttetések létesítése Magyarország és a szomszédos államok között – fejtette ki az újvidéki tanácskozáson Kiss-Parciu Péter határ menti gazdaságfejlesztéssel megbízott helyettes magyar államtitkár. Emlékeztetett, hogy a két ország miniszterelnöke még 2015. július 1-jén írt alá együttműködési megállapodást, s ezzel összhangban az elmúlt két évben előkészítették a határkelő megépítéséhez és a hozzá kapcsolódó útinfrastruktúra kialakításához szükséges munkálatokat, terveket, dokumentációt.

– Jelenleg ötven kilométeres utat kell megtennünk, ha el akarunk jutni Kübekházáról Rábéra, a határ átlépésével járó ellenőrzést is beleszámítva ez egy bő egyórás utazásnak számít. A most megépülő rövid szakasszal és átkelővel a tizedére csökkenhet e ez az idő – jelentette ki Kiss-Parciu.

Ivan Đoković tartományi kormányfőhelyettes arra helyezte a hangsúlyt, hogy bár első hallásra rövid útszakasznak tűnik a négy kilométeres közút, annak jelentősége sokkal nagyobb lesz a hosszúságánál, hiszen embereket, gazdaságokat, országokat, régiókat kapcsol majd össze.