2024. április 26., péntek

Torkos csütörtök Bácskossuthfalván

Az Ady Endre Művelődési Központ a disznótoros hagyományokat idézte meg

Harmadik alkalommal szervezte meg Torkos csütörtök elnevezésű rendezvényét a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ, ezúttal is – közkívánatra – szombaton. A falu és a vidék disznótoros hagyományaira összpontosító, a farsangi mulatságnak búcsút intő esten körülbelül 110 vendég vett részt.

– Manapság már nagyon kevés családban vágnak disznót, őrzik az ezzel kapcsolatos közösségi hagyományokat, ezt szerettük volna feleleveníteni. Az előkészületekben egyesületünk tagsága mellett a családtagok, de a szimpatizánsaink is részt vettek. Csütörtökön elkészült a hurka, a kolbász, a húsos hurka, a svartli, a tepertő, minden olyan feladat, ami valamikor is a férfiak dolga volt. Mi, asszonyok pedig a konyhában ügyködtünk, igyekeztünk gördülékennyé tenni a munkát – hallottuk Gogolyák Gabriellától, az Ady elnök asszonyától, aki elmondta azt is, hogy Bácskossuthfavalván hagyományosan kétféle kocsonyát készítettek hajdanán: bizonyos házaknál füstöletlen disznóságból, répával és zöldséggel, de volt, ahol füstölt sertéskörömből, csak fokhagyma hozzáadásával. Jellemző volt még a faluban, hogy a bendőbe töltött svartlit megabálták, és abban a lében főzték meg a kocsonyának valót.

– Az idén is belsőségből és rizzsel készült savanyú levest tálaltunk fel első fogásként, majd disznótoros paprikást az oldalasból, a porcogósból, savanyú káposztával. Ezt követte a szárma, amit abalével öntöttünk fel. Ez a disznótoros töltött káposzta a faluban kolbászhúsból készül, rizs és vöröshagyma hozzáadásával. Ez után sült hurkából-kolbászból csemegézhettek a vendégeink, desszertként fánkot kínáltunk. A bácskossuthfalvi disznótoros rendezvényről senki sem távozott üres kézzel, hiszen alkalmi ajándékként egy kis tálka kocsonyát, batyucskában pedig abált szalonnát, húsos hurkát és egy kis tepertőt vihettek haza a vendégek – mondta el az Ady elnök asszonya.

Arra is odafigyeltek a szervezők, hogy kemencében sült házi kenyér kerüljön az asztalra, a finom falatokat pedig házi pálinkával és házi borral öblíthették le a résztvevők. Az est során közreműködött a Csalóka zenekar, és az elfeledett kántálási szokást a topolyai Nagyapáti Kukac Péter Hagyományőrző Egyesület tagjai elevenítették fel.