2024. április 26., péntek

Foglalkoztatás és tagosítás

Ülésezett a kishegyesi képviselő-testület – Régi-új igazgató a könyvtár élén – Személycserék a tagosítási bizottságokban – 2,5 millió dinár foglalkoztatási programokra

Tegnap tartotta soron következő, 16. ülését Kishegyes község községi képviselő-testülete. A napirenden 17 pont szerepelt, a képviselői kérdésekkel együtt. Az ülésen több lényeges témát is megvitattak, többek között igazgatót neveztek ki a kishegyesi könyvtár élére, elfogadták a községi foglalkoztatási tervet, valamint a szeghegyi és a bácsfeketehegyi tagosítási bizottságokban is változások történtek. Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke négy témát emelt ki a napirendből.

Jablan Anikó ismerteti a községi foglalkoztatási akciótervet (Lakatos János felvétele)

Jablan Anikó ismerteti a községi foglalkoztatási akciótervet (Lakatos János felvétele)

– A kishegyesi könyvtár 1963-as megalapítása óta a szervezeti szabályzat nem lett összehangolva a törvényekkel. Ezt most meg kellett csinálnunk, emellett pedig igazgatót neveztünk ki az intézmény élére. Nagy Erzsébet volt eddig a megbízott igazgató, s ő jelentkezett az igazgatói posztra kiírt pályázatra is. Mivel megfelelt minden feltételnek, ezért őt neveztük ki. Ugyancsak lényeges az antikorrupciós bizottság felállítása. Jelenleg egy független bizottság alakul párton kívüliekből. Az ülésen felmentettük a községi polgári jogvédőt, a tisztséget betöltő személy ugyanis nyugdíjba vonul. A negyedik témakör, amivel bővebben foglalkoztunk, a tagosítási bizottságok elnökeinek leváltása volt. A bácsfeketehegyi és a szeghegyi kataszteri községben működő bizottság elnökét váltottuk le. Mindkét helyre ugyanazt a nagy tapasztalattal rendelkező szakembert neveztük ki, valamint a szeghegyi bizottságból felmentettük a polgármestert, mivel ő a posztjából eredően nem lehet a bizottság tagja. Nagyon reméljük, hogy ezekkel a személycserékkel felgyorsítjuk a tagosítást, mivel az előző években nagyon lelassult ez a folyamat, és nem úgy zajlott, ahogyan eredetileg elképzeltük – számolt be a képviselő-testület elnöke.

Az említett témák mellett lényeges napirendi pont volt az idei foglalkoztatási akciótervre vonatkozó határozat elfogadása is. Ennek célja csökkenteni a munkanélküliek számát a községben. Jablan Anikó, a községi foglalkoztatási tanács tagja arról számolt be lapunknak, hogy a helyi akcióterv összhangban van a nemzeti foglalkoztatási akciótervvel, valamint az Európai Unió 2020-ig érvényes foglalkoztatási stratégiájával.

– Az elhelyezkedés során elsőbbséget élveznek a veszélyeztetett csoportok: a 30 évnél fiatalabbak, az 50 évnél idősebbek, a romák, a testi fogyatékkal élők, azok a munkaképes személyek, akik szociális segélyben részesülnek, akik több mint 12 hónapja szerepelnek a munkaközvetítő nyilvántartásában, a szakképzetlen személyek, a technológiai fölöslegnek nyilvánított személyek és a nők. Emellett vannak olyan pályázatok, amelyekre csak ezek a személyek jelentkezhetnek – mondta el Jablan, majd arról is szólt, hogy az idén az önkormányzat 2,5 millió dinárt különített el foglalkoztatási programokra. Ide tartozik a közmunkaprogram és a gyakornoki program. Végezetül azt is megtudtunk tőle, hogy a községi nyilvántartásban 1780 munkanélküli szerepel. A legtöbb munkanélküli csak általános iskolával rendelkezik, szám szerint 819. A négyéves középiskolát végzettek száma 470, a főiskolát végzetteké 45, az egyetemet végzett munkanélkülieké pedig 32.