2024. április 25., csütörtök
KÁRPÁT-HAZA OPERATÚRA

Páratlan siker Szabadkán

A Kárpát-Haza OperaTúra a hétvégén Vajdaságba érkezett, így a régió opera- és balettkedvelő közönségének is alkalma volt megtekinteni a Magyar Állami Operaház és a Magyar Nemzeti Balett nem mindennapi előadásait.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Az OperaTúra tavaly szeptemberben indult, és páratlan sikert hozott. A Magyar Állami Operaház művészei az intézmény 133 éves története során először látogattak Erdélybe és a Partiumba, ahol a 8 állomáson bemutatott 16 előadást több mint 23 ezer ember látta. Az OperaTúra célja, hogy valamennyi vidéken nagyszabású előadásokat mutassanak be az ott élő magyar közösség, ugyanakkor a többségi nemzet tagjai számára is, hisz a művészet mindenkinek kenyere. Cél továbbá az is, hogy nagyszabású előadásokat mutassanak be a határon túl élő magyar közösségeknek, ezáltal elmélyítve az összetartozás élményét.

Az Állami Operaház csaknem négyszáz főből álló karavánja február 17-én és 18-án Kárpátalja és Felvidék magyarlakta városai után érkezett Szabadkára – ahol egyetlen vajdasági helyszínként –, a Városi Stadionban szombaton este Erkel Ferenc Hunyadi László című történelmi operáját, vasárnap pedig Lehár Ferenc A víg özvegy című művének balettváltozatát vitte színre.

Erkel operája a magyar történelem egyik viharos korszakába kalauzolja a nézőket. A törökverő Hunyadi János halálát követő időszakban járunk, amikor az akkori magyar király, V. László trónját féltve megöleti Hunyadi Lászlót, a későbbi magyar király, Hunyadi Mátyás testvérét. Erkel darabjának ősbemutatójára 1844-ben, néhány évvel a szabadságharc kitörése előtt került sor, és nagy sikert aratott, hiszen az akkori nézők úgy is értelmezhették, hogy az a magyarság harcát az idegen elnyomó hatalom ellen mutatja be. A Hunyadi László az azóta eltelt több mint százötven esztendő óta töretlen népszerűségnek örvend. A vajdasági közönség az opera címszerepében Fekete Attilát láthatta, emellett többek között Horváth István, Rőser Orsolya Hajnalka, Kelemen Zoltán és a vajdasági származású Nánási Helga énekét és játékát is élvezhette.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Lehár A víg özvegy című darabjából a brit Ronald Hydn koreográfus készített balettet 1975-ben. Ez akkor igazi újdonságnak számított, korábban ugyanis senki sem próbált operettet balettszínpadra ültetni.

A szabadkai előadások telt ház előtt zajlottak, és aki nem gondolkozott előre, könnyen belépőjegy nélkül maradhatott. Mindkét produkció nagy sikert aratott, az előadásokat szűnni nem akaró tapsviharral jutalmazták, többen állva tapsolták meg a fellépőket. Az előadásokban közreműködött a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara.

A Kárpát-Haza OperaTúra Magyarország Kormányának támogatásával valósul meg. A társulat jövő héten folytatja útját Eszékre, Lendvára és Felsőőrre.

A cikkhez galéria is tartozik: