2024. április 26., péntek

Szívügyünk a szórvány

Pancsován vendégeskedett a Magyar Szó

Pancsován járt pénteken este a Magyar Szó-élőújság csapata. A helybeli Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben megrendezett eseményre nemcsak a pancsovai, hanem a közeli, hertelendyfalvi magyarok is eljöttek. Rancz Károly, az egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, közöttük Ótott Róbertet, a Tartományi Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Titkárság titkárhelyettesét, valamint Újhelyi Nándort, a törökkanizsai községi képviselő-testület elnökét. A pancsovai egyesület elnöke reményét fejezte ki, hogy nemsokára ismét lesz magyar nyelvű újság és televíziós adás a dél-bánáti városban.

Rancz Károly elnök köszönti az egybegyűlteket ( Ótos András felvétele)

Rancz Károly elnök köszönti az egybegyűlteket ( Ótos András felvétele)

A szórvány megőrzése érdekében fontosak ezek a találkozók, megbeszélések, hiszen mi még vagyunk, és szeretnénk itt maradni – mondta Rancz Károly.

Varjú Márta, lapunk főszerkesztője köszöntőjében elmondta, a Magyar Szó munkatársai szívügyüknek tekintik a szórványt, és amikor csak tehetik, ellátogatnak hozzájuk, felkutatják és hírt hoznak a szórványtelepülésekről.

 − Optimistaként kell gondolkodni, emelt fővel vállalni, hogy itt vagyunk, és ápolni kell a magyar szót, a hagyományokat – mondta a főszerkesztő.

Kevesen maradtak, de ragaszkodnak az anyanyelvükhöz – pancsovaiak és hertelendyfalviak a közönség soraiban (Ótos András felvétele)

Kevesen maradtak, de ragaszkodnak az anyanyelvükhöz – pancsovaiak és hertelendyfalviak a közönség soraiban (Ótos András felvétele)

Nagy Magdolna, a Naptár 2018 szerkesztője ismertette a kiadványt, valamint a Jó Pajtás új kötetét, a Tigrislélek című novellaantológiát, amely tankönyvpótló kategóriában elnyerte a 2017. év legszebb vajdasági magyar könyvének járó díjat. Fodor István szerkesztő a Szórványlétben I. és II. című kötetről beszélt, amelyek közül az utóbbiban Pancsova is helyet kapott, valamint az áprilisban esedékes magyarországi országgyűlési választásokat is részletesen elemezte. Kecskés István, a Magyar Szó tavalyi életműdíjasa, a Menedékben című kiadvány bánáti vonatkozásairól mesélt. A mezőgazdasággal kapcsolatos aktualitásokról Varga Attila, lapunk mezőgazdasági mellékletének, a Magvetőnek a szerkesztője és Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes beszélgetett. Az est folyamán fellépett Kiss Andrea hatodik osztályos tanuló, aki Szombati Szabó István Télutó című versét szavalta, Kiss Laura harmadik osztályos tanuló magyar népdalokat adott elő klarinéton, valamint Kiss Samu tolmácsolásában felhangzott – egyébként a közönség soraiban ülő – Erdei Ernő Indián dal című verse. A rendezvény végén a hagyományokhoz híven fellépett Magyarzó Pistike, akit Molnár Zoltán színművész személyesít meg.

A műsort követően megkérdeztük a pancsovai közönséget, mi a véleményük a lapról és az élőújságról.

Holár Anna (Ótos András felvétele)

Holár Anna (Ótos András felvétele)

Bíró János ( Ótos András felvétele)

Bíró János ( Ótos András felvétele)

Kiss Samu (Ótos András felvétele)

Kiss Samu (Ótos András felvétele)

Még nem volt alkalmam élőújságon részt venni, és nagyon élveztem. Meg kell becsülni minden törekvést, amely a magyarság fennmaradását serkenti. Fontos, hogy összetartsunk. Próbálkozni kell, csak legyen erő és bátorság! Amikor eljövünk az egyesületbe, szinte kapkodjuk egymás kezéből a magyar újságokat – vallotta Holár Anna, és hozzáfűzte, hogy a Naptár kedvelt a hertelendyfalvi olvasók körében.

Ajándékba kaptam a Naptárt, és nagyon szeretem olvasgatni. Régebben az újságot is rendszeresen olvastam, most egy kicsit elhanyagoltam. Jó lenne, ha újból érkezne hozzánk az egyetlen magyar napilapból – hangsúlyozta Bíró János.

Olvassuk a Magyar Szót. Szoros kapcsolatban vagyunk újvidéki ismerőseinkkel, sűrűn meglátogatjuk egymást, valójában így érkezik hozzánk az újság. A Naptár kiadványt nagyon szeretjük, és minden évben megvásároljuk. Én a keresztrejtvényeket fejtem meg először, a lányaim a vicceket olvassák el, azaz mindenki megtalálja benne a magának való érdekességet, olvasnivalót – mondta Kiss Samu.