2024. április 26., péntek

Nagy felújítás előtt Újvidék központja

Az önkormányzat pályázatot írt ki olyan építészeti projektum kidolgozására, amely összefoglalná a tartományi székváros központjának nagyméretű felújítási tevékenységeit.

A beérkező pályázati munkáktól az önkormányzat olyan építészeti projektumokat vár, amelyek alapján elkészülhet majd a felújítási tervdokumentáció az óváros rekonstrukciójáról.
Az újjáépítésről szóló pályázat összesen 6,82 hektárnyi területet érint a Színház téren, az Uspenska utcában, a Szerb Nemzeti Színház mögötti, emeletes garázs körüli területen, a valamikori JNA mozi előtti részen, a Miloš Hadžić átjárónál, a Szabadság téren, a Modena utcában, a Njegoš utca egy részében, az Ilija Ognjanović utcában, a Sándor király utcában, valamint a Menráth-palota melletti keskeny járdarészen – írta a 021.rs hírportál. A városi Nagyberuházási és Területrendezési Hivatal pályázati felhívásából kiderül, hogy olyan építészeti megoldásokat várnak a beérkező projektumokról, amelyek egy építészetileg összetartozó tér létrehozását teszik majd lehetővé. A pályázati dokumentációban hangsúlyozták, fontos, hogy a megvalósítás részletekben történjen.
Emlékeztetőül, a városi hatalom több mint 10 éve belekezdett a városközpont rekonstrukciójába, ekkor aszfalt helyett betonlapokat helyeztek le a Zmaj és a Duna utcában, valamint a Katolikus portában. A központ többi része kimaradt a felújításból, a mostani pályázaton ezekre a részekre keresnek építészeti megoldásokat, felújítási projektumokat.
A központ rekonstrukciós terve hasonlít a régebbi projektumtervezetekhez, a Modena utca és a Szabadság tér közé egy szökőkutat terveznek, a Modena utca alatt egy mélygarázst szeretnének kialakítani, a Bazar áruház föld alatti raktárába vezető út környékére pedig zöld oázist szeretnének létrehozni.
Továbbra is a tervek között szerepel egy 4-5 emeletes bevásárlóközpont építése a Tanurdžić-palotával szemben a Modena utcában. A múlt század harmincas évei óta emeletes épületet terveznek erre a helyre, először lakóépületet szerettek volna kialakítani, de az utóbbi időben „modernebbek” a bevásárlóközpontok.
A pályázat győztesének markát 1,5 millió dinár üti majd, a második helyezett projektumért 750.000 dinárt irányoznak elő a városi költségvetésben, a harmadik helyezésért pedig „csupán” 300.000 dinár jár. A pályázatok átadásának a határideje április 20-a, az elbírálóbizottság május 15-éig hozza meg döntését.