2024. április 26., péntek

Temerinben nagyobb a vagyonadó!

A napokban kézbesített, első negyedévi föld- és vagyonadó befizetésének határideje az ünnepek miatt február 17-ére, azaz mára kitolódott.

A központban lévő házak, lakások esetében nagyobb, a periférián lévők esetében kisebb a vagyonadó (Fotó: Góbor Béla)

A központban lévő házak, lakások esetében nagyobb, a periférián lévők esetében kisebb a vagyonadó (Fotó: Góbor Béla)

Akik ez után a dátum után fizetik adójukat, azoknak késedelmi kamatot számítanak fel. Az adószámlákon feltüntetett összegből látszik, hogy az aszálykár enyhítésére a temerini község önkormányzata saját hatásköréből adódóan semmilyen intézkedéseket sem foganatosított. A nyáron felmérték ugyan a kárt, és továbbították a jelentést az illetékes minisztériumhoz, de más nem történt, vagyis nem csökkentették, hanem növelték a 2018. évi adót.
Négy éve, hogy az önkormányzat döntött a község területén fizetendő vagyonadó mércéiről. Akkor az ingatlan piaci értéke alapján szabták meg az adót. A földadót a föld piaci értéke alapján határozták meg, ami átlag 8500 euró volt holdanként. Ennek a 0,1 százalékát vetették ki a polgárokra adóként. A megterhelés akkor mintegy 780 dinár (kb. 7 euró) volt holdanként egész évre és nem tűnt soknak.
Az említettek mellett változást jelentett a házak és lakások lakózónákba való besorolása. Összesen hat zónába sorolták be a település házait és lakásait. Úgy határozták meg a megterheléseket, hogy a központ szívében lévő házak, lakások esetében nagyobb, a periférián lévők esetében kisebb legyen az adó.
Egy évvel később, a községi tanács javaslatára a képviselő-testület a vagyonadó mércéinek módosításával adóemelést szavazott meg, amelynek értelmében 0,10-ről 0,15 százalékra növelték (a környező községekhez igazítva) a mezőgazdasági termelők földjére kivetett adót. Ez akkor 780 dinár helyett 1000 dinárt jelentett.
A későbbi években a községi tanácsot alkotó koalíció már a képviselő-testület megkérdezése nélkül döntött az ingatlanok piaci átlagárának meghatározásáról. Bár a mezőgazdasági termelők földjére kivetett adó maradt az átlagár 0,15 százaléka, a piaci átlagár legutóbbi növelésével (137 dinárról 179 dinárra) a földadó jelentősen növekedett. Növelték a lakások és lakóházak adóját is. A most kézbesített, negyedévi számlákon mintegy 20 százalékkal nagyobb az adó, mint amennyi a tavalyi számlákon volt.