2024. április 19., péntek

Menesztette elnökét a brit unióellenes UKIP

Menesztette vezetőjét, Henry Boltont szombaton az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP).

Az unióellenes párt elnökére hetek óta nyomás nehezedett, hogy mondjon le, miután barátnője fajgyűlölő üzeneteket posztolt Harry herceg mennyasszonyával kapcsolatban.

Jo Marney üzeneteit a The Daily News című napilap ismertette a múlt hónapban. Az egyik üzenetben Marney azt írta Meghan Markle-ről, aki fekete anyától és fehér apától származik, hogy "beszennyezi" a királyi családot. Egy másik üzenetben pedig megjegyezte, hogy nem létesítene szexuális kapcsolatot "négerrel", mert azok "csúnyák".

Az 54 éves Bolton röviddel a napilapban megjelent leleplezés után bejelentette, hogy szakít a 25 éves Marney-val.

A párt végrehajtó bizottsága a múlt héten egyhangúlag támogatta a Bolton elleni bizalmatlansági szavazást. A párt szombati birminghami rendkívüli kongresszusán jelen lévő küldöttek 867-500 arányban szavaztak a pártvezető menesztése mellett.

A UKIP sikeres kampányt folytatott a 2016 júniusában Nagy-Britanniának az Európai Unióból való távozásáról tartott népszavazás érdekében. A Brexit-szavazás után azonban lemondott Nigel Farage, a párt vezetője, aki a tavalyi előrehozott parlamenti választásokon mindössze kétszázaléknyi szavazatot kapott. Bolton szeptemberben lett a párt negyedik elnöke.

A pártot a 90 napon belül sorra kerülő tisztújításig Gerard Batten európai parlamenti képviselő, a párt volt Brexit-szóvivője vezeti.