2024. április 26., péntek

Felújítják a szabadkai piacokat

A Tesla-telepi piac várhatóan török támogatással teljesen megújul

A Szabadkai Piacok Közvállalat hatáskörébe a városban négy piac tartozik, a legnagyobbak a Tejpiac, a Nagybani piac, a Tesla-telepi piac, valamint a Harcosok sorakozója lakótelepen a Zöldike piac. A legtöbb piacon az árusok feje felett csak tető van, a széltől, hidegtől, melegtől nem védi őket semmi, ugyanakkor az áru tárolásával is akadnak gondok, főként a tej és tejtermékek, valamint a friss hús tárolására sincsenek mindenütt hűtők, emiatt lenne szükség a felújításukra, átalakításukra.

Ilinka Vukoja, Fotó: Gergely Árpád

Ilinka Vukoja, Fotó: Gergely Árpád

Felkerestük a Szabadkai Piacok Közvállalatot, ahol Ilinka Vukoja igazgatónővel a piacok felújításáról, a közeljövőben várható beruházási lehetőségekről beszélgettünk.

– A Vasutas településen, az üzletközpontban ideiglenes piac működik. A városrendezési terv módosításának köszönhetően előirányozták a piac kiépítését – vizesblokkal, a területének körülkerítését, valamint befedését. A tervek szerint 6 asztalon zöldségfélét és gyümölcsöt árusítanának, egy hűtő pedig a hús és tejtermékek értékesítését tenné lehetővé. Az Útfenntartó, városrendezési és lakásüzemeltetési közvállalat illetékeseinek hatáskörébe tartozik a piacok kiépítési feltételeinek meghatározása, majd ezt követően kerülhet sor a kivitelező projektum elkészítésére, valamint a közbeszerzés kiírására. A munkálatok befejezésének határideje szeptember vége. Ha elkészül a dokumentáció, akkor előbb. A beruházás értéke 3 millió dinár, ez a pénz már a rendelkezésünkre áll – mondta Ilinka Vukoja.

A piacok hivatalos munkaideje reggel héttől este ötig van, a téli időszakban pedig délután háromig, viszont az árusok hétköznapokon legtovább délután kettőig dolgoznak.

A város legnagyobb piaca a Tejpiac, amely a város központjában van, emiatt nagyon vonzó lehet a turistáknak. Ez a piac rendelkezik mind közül a legjobb felszereltséggel, ugyanis több üzlethelyiség, hűtő áll a bérlők rendelkezésére, és az egész piactér fedett.

A Tesla-telepi piac teljes felújítására 150–200 ezer euróra lenne szükség, Fotó: Gergely Árpád

A Tesla-telepi piac teljes felújítására 150–200 ezer euróra lenne szükség, Fotó: Gergely Árpád

– A Tejpiac felújítását nagyon fontosnak tartom, de egyelőre még magának a piacnak a rendeltetési helyével is gond van, ugyanis térként van bejegyezve, és még nem módosították ezt. Korábban szó volt róla, hogy áthelyezésre kerül a tejpiac. Először is meg kell, hogy kapjuk a Tejpiac helyére vonatkozó rendeltetési engedélyt, hogy piacként működhessen. Nagyon jó az együttműködésünk a városvezetéssel, ők is érdekeltek abban, hogy megváltoztassák a rendeltetési helyszín megnevezését, majd ezt követően kezdhetjük meg a projektdokumentáció elkészítését. A piac bejáratának látványosnak kell lennie, hogy mindinkább odavonzza a turistákat is, ugyanis a szomszédságban két turisztikai látványosság is van, a Zsinagóga és a Múzeum. A bérlőink többször fordultak hozzánk, hogy építsünk egy csarnokot, ugyanis annak ellenére hogy tető alatt van a piac, az időjárási viszontagságoknak továbbra is ki vannak téve az árusok, mert a nagy hidegek, a szél, a hó télen, valamint a nyári hőség miatt nagyon rossz körülmények között tudják árusítani termékeiket – mondta az igazgatónő.

A piacokon a bérleti díjak 2012 óta nem változtak. Az ár függ az árufajtától, továbbá attól, hogy üzlethelyiségről, vagy asztalbérlésről van-e szó, valamint attól, hogy melyik piacon bérlik a helyet. A bérlők száma az elmúlt egy évben 10–15 százalékkal csökkent, de kevesebb a vásárló is, mert sokan külföldre költöztek. A Tejpiacon 388, a Tesla-telepi piacon 99, a Nagybani piacon 52, valamint a Zöldike piacon 71 bérlője van a Szabadkai Piacok Közvállalatnak, ezenkívül a város különböző részein 25 szezonális jellegű piacon is bérlik az asztalokat az árusok.

A kínálattal nincs gond, a kereslettel annál inkább, Fotó: Gergely Árpád

A kínálattal nincs gond, a kereslettel annál inkább, Fotó: Gergely Árpád

– A közelmúltban egy edukáción vett részt vállalatunk, itt megtudtuk, hogy a nagykövetségek is gyakran írnak ki különféle pályázatokat a közszféra működésének támogatására Szerbiában, utánajártunk és megtaláltuk a török nagykövetség kiírását. Törökország nagykövetsége hajlandó beruházni a szerbiai kommunális objektumokba. A Tesla-telepi piac teljes felújítására  150–200 ezer euróra lenne szükség, a törökök kulcsrakész projekteket pénzelnek, a pályázat elbírálási ideje 2–3 hónap. Abban az esetben, ha nem fogadnák el pályázatunkat, részletekben tudnánk felújítani ezt a piacot, s az elkövetkező két évben saját eszközökből kezdenénk hozzá. A piac oldalsó részén üzlethelyiségeket alakítanánk ki, amelyek két bejárattal rendelkeznének, így azok a piac munkaideje után is tudnának üzemelni az utcai részen lévő bejáratnak köszönhetően – mondta Ilinka Vukoja.

A Harcosok sorakozóján lévő Zöldike piacon külön klimatizált tejcsarnok működik, ahol a tejtermékek mellett tojást, húst és húskészítményeket árusítanak. Jelenleg ez a piac az egyetlen, amely teljesen fedett és parkolóhely is van elegendő a környékén.

Keretben:

A piacokon a téli munkaidő hétfőtől szombatig reggel hattól délután háromig, ünnepnap és vasárnap pedig reggel hattól egyig van megszabva. A nyári időszakban a nyitva tartás pedig reggel hattól ötig, ünnepnap és vasárnap hattól egyig.

Körbejártuk a Szabadkai Piacok Közvállalat által működtetett négy piacot, ahol a bérlőkkel többek között a munkafeltételeikről, valamint a bérleti szolgáltatásokról beszélgettünk.

Rihter Lajos, Fotó: Gergely Árpád

Rihter Lajos, Fotó: Gergely Árpád

Rihter Lajos már 40 éve főként zöldségféléket árusít a Tejpiacon.

– Régebben sokkal könnyebb volt értékesíteni termékeimet, de mostanában mind kevesebb a vásárló, még pénteken és szombaton, a fő piaci napokon is. Az emberek pénztelenek, nagyon keveset vásárolnak. Három asztalt bérlek, ez évente 4000 eurós bérleti díjat jelent, nagyon sok az üres asztal, mert nagyon nehéz kigazdálkodni az árát, ugyanakkor nagyon sok bérlő külföldre költözött. Legtöbb burgonyát adtam el a közelmúltban, de megjelent a behozatali burgonya, amely árban szintén 30 és 50 dinár kilónként. A vásárlók azt mondják a behozatali ízletesebb, ezért inkább azt veszik.

Horvát Eszti már 18 éve állandó bérlő a Tejpiacon.

– Főként virágot árulok, liziantusz- és krizantémtermelők vagyunk, de uborkát, sárgarépát, hagymát, paradicsomot, paprikát is árulok. Egyre nehezebb ebből megélni, mert már 2–3 éve egyre kevesebb a vásárló. Tárolásra nincs lehetőségem a piacon, minden alkalommal ki és bepakolom az árut.

Papdi Gábor a Tesla-telepi piacon hűtőt bérel.

– Tíz éve árulok ezen a piacon, főként csirke- és pulykahúst. Szokott lenni kacsám és nyulam is. A húst vágóhidaktól szerzem be, kizárólag állatorvosilag bevizsgált termékeket árusítok. Hét közben nagyon gyenge az eladás, hétvégén valamivel erősebb. Ami a munkafeltételeket illeti, elég mostohák a feltételek, télen hidegben, nyáron melegben árulok. Hallottam, hogy tervben van ennek a piacnak a felújítása, nagyon szeretném, ha erre sor kerülne, de akkor sem tudunk többet eladni, mert rengetegen külföldre mentek. A környéken sok a kisnyugdíjas, csak a legszükségesebb mennyiséget veszik meg. Havonta 6500 dinárért bérlem a hűtőt, a bérleti díj több tényezőtől függ, terméktől és bérlői kategóriától.

Víg Antal nyugdíjas a Tesla-telepi piacon árul diót, különféle magvakat, tojást, paradicsomlevet.

– Nincsenek megfelelő feltételek biztosítva az árusoknak, én készítettem saját költségemen egy tárolót, ennek köszönhetően nem kell naponta cipelnem az árut. A fiatalok elmentek, maradtak a nyugdíjasok, akik hetente egyszer bevásárolnak és utána nem jönnek a piacra. Havonta 1700 dinár foglalót fizetek bérleti díjként, az asztalért pedig napi szinten még 120 dinárt.