2024. április 26., péntek

Rolland tud ülni!

Az orvosi vélemény új értelmet vitt a fiatalember életébe – A közeljövőben speciális tolókocsira lesz szüksége

A pacséri Rózsa Rolland, aki másfél évvel ezelőtti munkabalesete következtében mozgásképtelenné vált, jelenleg többhetes rehabilitációs kezelésen van gyógyfürdőben Slankamenban – és újra reménykedik. Korábban már beszámoltunk arról, hogy Rolland morzsolás közben lezuhant a górézóról, és nyakcsigolyatörést szenvedett.

Az orvosi diagnózis szerint az ő helyzetében hosszú és lassú gyógyulási folyamat hozhat csak javulást. Nehéz hónapok után egy Újvidéken zajlott vizsgálat rávilágított, hogy Rollandot immár nem terheli meg az ülő helyzet. Erről is beszélgettünk a gyógykezelése előtti napokban szobájában, kislánya, húga és édesanyja társaságában.

– Az újvidéki kezelés után kiderült, hogy nem szédülök ülő helyzetben. Természetesen segítséggel és megfelelő támasztással eddig is lett volna lehetőségem ülni, de rendkívül rosszul éreztem magam tőle. Most ezt egyáltalán nem tapasztaltam, és körülbelül 20 percnyit tudok ebben a helyzetben tartózkodni. Ami még szintén reményteljes, hogy valamennyire én is tudom magam tartani – tudtuk meg a fiatalembertől, aki elárulta azt is, hogy a több szempontból is örömteljes fordulat az újvidéki klinikán dolgozó lelkiismeretes doktornő szakorvosi felügyelete alatt történt.

– Az, hogy az ülés nem terheli meg a szervezetemet, azt jelenti, hogy képes vagyok speciális kerekesszékben tartózkodni – újságolta Rolland, aki elmesélte még, hogy néhány hónappal ezelőtt magyarországi szakorvosok véleményét is kikérte a segítőinek köszönhetően. Az út megszervezésében nagy részt vállalt Nyúl Zoltán, a fiatalember egykori általános iskolai tanára, a Baptista Szeretetszolgálat képviselője.

– Ahogy stabilizálódott Rolland állapota, úgy erősödött meg a szervezete. Az sem mellékes, hogy erre az időszakra megfelelő orvosi kezekre is talált. Most olyan szakorvosi leírásra várunk, ami pontosítja Rolland kerekesszékének típusát és működési elvét. Ezek speciális, akár nyakkal is irányítható tolókocsik. Amint a slankameni kezelés után meglesznek a tolókocsi paraméterei, megindulhat a felkutatása. Eddig azért nem is kerestünk ilyen eszközt, mert úgy volt, hogy nem tudja elviselni az ülő helyzetet. Ez az új fejlemény reményt hozott Rolland életébe – nyilatkozta Nyúl Zoltán.

A pacséri család ismételten köszönetet mond az ismerősök és az ismeretlen jótevők eddigi támogatásáért. A közeljövőben – amikor az orvosi szakvélemény meghatározza a tolókocsi típusát – szeretnék ismét kérni a közvélemény támogatását annak beszerzésére.