2024. április 26., péntek

Erősödő családi vállalkozások

A külhoni magyar családi vállalkozások éve program sikeres pályázatai Kishegyesen

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve program keretében Kishegyesen három jelentős fejlesztést sikerült megvalósítani: a Vavilon fatelep egy rakodót szerzett be, a Bell-Impex CNC lemezvágót és présgépet vásárolt, a Pipacs panzió pedig a bútorzatot tudja felújítani.

A CNC lemezvágót sokoldalúan fel tudják használni a kishegyesi Bell-Impexben (Tóth Péter felvétele)

A CNC lemezvágót sokoldalúan fel tudják használni a kishegyesi Bell-Impexben (Tóth Péter felvétele)

A Vavilon fatelep tulajdonosa, Fontányi Eszter elmondta, hogy a cég egy családi vállalkozásként működő tüzelőanyag-kereskedés. A kanalas rakodógépre a versenyképesség fejlesztése érdekében pályáztak. Az önjáró rakodógépet az alap 4.039.235 forintos támogatásából sikerült megvásárolni. A családi vállalkozás húsz évvel ezelőtt egyfajta kényszervállalkozásként indult. A kanalas rakodógép felváltotta az eddig bérbe vett rakodóeszközöket, s ezzel javítja a vállalkozás jövedelmezőségét. A cégnek jelenleg hét foglalkoztatottja van, köztük a tulajdonos lánya és veje is ott dolgozik. A rakodógépet a vasúton küldött tüzelőanyag-szállítmányok ki- és berakodására is jól ki tudják használni, de bérmunkát is tudnak majd vállalni vele. Kishegyes községben ugyanis jelenleg nincs más hasonló rakodógép.

A Bell-Impex tulajdonosa, Maronka Attila elmondta, hogy a családi vállalkozást 1993-ban alapították, kezdetben gazdaboltként működött. Később fémmegmunkálással, mezőgépek és alkatrészeik készítésével és forgalmazásával is foglalkozni kezdtek. A támogatásnak köszönhetően a gépi kovácsolásban alkalmazható CNC lemezvágót és egy 160 tonnás prés beszerzését sikerült megvalósítani, éves szinten az üzemben ugyanis mintegy 200 tonna acélt dolgoznak fel. Fő tevékenységük mezőgazdasági kapcsolható eszközök, ekék, magágy-előkészítők, mélytalaj-lazítók, aprómagvas vetőgépek, sorközi talajmegmunkálók gyártása. Mezőgazdasági alkatrészeket is gyártanak, például szármaradvány-aprító késeket, talajmaró késeket, a sorközmegmunkáló kapa késeit, illetve talajlazító késeket. A családi vállalkozást egy 400 tonna ütéserejű gépesített kovácsműhellyel sikerült felszerelni, ami egyedülálló Vajdaságban. Termelésük 80 százalékát a külpiacokon értékesítik. A most rendelkezésükre álló 30 fémmegmunkáló gépnek köszönhetően eredményesebben hozzá tudnak járulni a vajdasági magyar érdekeltségű mezőgépgyártók ellátásához is. Maronka Attila szerint projektjük jó példa lehet arra, hogy a kaotikus privatizáció következtében felbukkanó piaci réseket hogyan lehet sikeresen betölteni. Az alaptól a Bell-Impex 5.678.424 forintos támogatásban részesült. Ennek nyomán a foglalkoztatottak számát 15-re növelhetik, de a jövőben további munkahelyek létesítését is tervezik.

Rind Kelemen Kornélia, a Pipacs panzió vezetője elmondta, hogy a családi vállalkozásuk már 40 éve működik, édesapjától 12 évvel ezelőtt vette át a vezetését. Az alap 5,8 millió forintos támogatásából öt szobát tudnak felújítani és bebútorozni. Így lehetőségük nyílik nagyobb kirándulócsoportok elhelyezésére, de konferenciák, csapatépítő tréningek megszervezését is vállalni tudják. Családi rendezvények, akár esküvők helyszínéül is szolgálhat majd a családi vállalkozásban működtetett panzió.

Balassa Endre pályázatíró szakember elmondta, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatain nyertes vállalkozások mások számára is példaértékűek. Szügyi István, a kishegyesi községi képviselő-testület elnöke szerint a támogatások hozzájárulnak a tágabb közösség megmaradásához és sikeréhez.