2024. április 26., péntek

Közel 4 százalékkal nőtt az EU szélenergiás áramtermelő kapacitása

Az Európai Unió 28 tagállamában tavaly 16 ezer megawattal, 3,66 százalékkal 170 ezerre emelkedett a szélenergiás áramtermelési kapacitás, ami az áramfogyasztás közel tizenkét százalékának fedezéséhez elegendő - jelentette szerdán az osztrák IG Windkraft az európai szélenergia ipari ágazat képviseleti szerve, a WindEurope adatait idézve.

A tavaly újonnan létesített áramtermelő kapacitás 85 százaléka megújuló forrásokra támaszkodott. Ebből 55 százalék jutott a szélenergiára, 21 százalék a napenergiára, négy százalék pedig a vízenergiára. Az újonnan létesült áramtermelő kapacitás kilenc százaléka támaszkodott földgáz és hat százaléka szén felhasználására.

A szélerőműves áramtermelő kapacitás létesítése három országra összpontosult tavaly, Németországra, Nagy-Britanniára és Franciaországra, amelyek együttesen 80 százalékát adták a növekedésnek.

A legnagyobb szélerőműves áramtermelő kapacitással Németország rendelkezik, 56 ezer megawattal. A második legnagyobb kapacitás Spanyolországban termel, 23 ezer megawatt. Nagy-Britannia 19 ezer, Franciaország 14 ezer megawatt szélenergiás áramtermelő kapacitással rendelkezik.

Az áramfelhasználást legnagyobb arányban, 44 százalékban Dániában fedezi a szélenergia. A második helyen Portugália és Írország áll egyaránt 24 százalékkal, majd Németország következik 21 százalékkal. Az uniós átlag 11,6 százalék.

Az Európai Unió 933 ezer megawatt áramtermelő kapacitással rendelkezik, ennek legnagyobb részét 20,2 százalékát gázerőművek adják, a második helyen 18,1 százalékkal a szélerőművek állnak, amit a szénerőművek követnek 15,9 százalékkal és a vízerőművek 14,6 százalékkal, míg az atomerőművek részesedése 12,7 százalék.