2024. április 26., péntek

Smrad i gnev odnosi voda

Bili smo u mesnoj zajednici u Bajši pola godine nakon štrajka zbog zagađenosti potoka Krivaja na toj deonici.

Više decenija već pravi problem zagađenost potoka Krivaja na deonici kaja napušta Bačku Topolu. Kao što je poznato, otpad više većih preduzeća iz Topole kao i građana završava u tom potoku bez prethodne prerade i čišćenja. To najveći problem predstavlja građanima iz Bajše i Malog Iđoša, a najviše je kulminiralo 2017. godine prilikom letnjih vrućina. Prosto je bilo nepodnošljivo. Meštani su u julu organizovali proteste, skupljali potpise protiv zagađenja potoka Krivaja. Vezano za taj događaj, upitali smo Edvina Plohla, sekretara sela.

-Našim mirnim protestima je prethodilo to što je naša mesna zajednica uputila pismo na više mesta nadležnim ljudima i nadležnim institucijama. Neki nas nisu upristojili ni odgovorom, dok su drugi skinuli odgovornost sa sebe. Zbog neizdrživosti situacije tražili smo saradnju građana, kako bi naše zahteve digli na viši nivo. Prema našim procenama na tom protestu u julu se pojavilo oko 500 ljudi. Pored meštana došli su ljudi iz Malog Iđoša, Subotice, Srbobrana. Sakupili smo oko 600 potpisa i poslali naše protestno pismo nadležnima, između ostalog Vladi Srbije, Ministarstvu za zaštitu životne sredine, kao i nadležnima iz Pokrajine - saznali smo od sekretara, koji je dodao da su doduše stigli neki odgovori, ali više njih nas je uputilo da se obratimo glavnom inspektoratu za zaštitu životne sredine Pokrajine.

-Od njih smo dobili odgovor da su na osnovu merenja, ustanovljena prekoračenja u zagađenju, ali da je rok za otklanjanje 2025. godina, dotle su nemoćni. Zagađivači su doneli svje akcione planove, kako će se prema tom planu postepeno prilagođavati propisanim normama, a nadležni će to pratiti - upoznao nas je sa dobijenim odgovorima Edvin Plohl.

Najveći problem su fabrike koje ispuštaju otpad, a koji se zimi još i može podneti ali leti ne.

-Posle protesta se javila jedna strana firma, koja je predložila kao rešenje jedan biološki tretman pomoću žive kulture. Uzet je uzorak pre tretiranja vode, zatim nakon tri dana od tretiranja. Vizuelno je delovalo kao da ima poboljšanja, međutim nije se pokazalo dovoljno efikasnim, a bilo je veoma skupo.

-Kasnije smo saznali da je ova tehnoligija primenjivana kod velikih zagađivača. U stvari bi ovaj nači delovanja bio najefikasniji jer deluje na samom izvoru problema.

Sekretar nam je rekao da, ako bude i dalje tako nepodnošljiva situacija kao prethodnih godina, nastaviće sa protestima.

-Sve medijske kuće smo obavestili pre protesta, međutim sem lokalnih predstavnika medija niko nije došao.

-Nešto malo je popravilo situaciju čišćenje Krivaje ne toj deonici Topola-Bajša, jer sada voda može malo brže da teče. Nadu nam daje i izgradnja prerađivača otpadnih voda u Topoli, možda će se malo poboljšati situacija - izjavio je sekretar.