2024. április 26., péntek

Studentski dom „Rehak“ ima novu krovnu strukturu

Planira se dalje renoviranje na zgradi studentskog doma

Subotički studentski dom nazvan po nekadašnjem uredniku lista „Mađar So“ Dr Rehak Laslu, dvadeset dve godine obezbeđuje smeštaj za mađarske studente i đake iz Vojvodine. Dve godine nakon osnivanja, on je proširen, dodat je jedan deo na zgradu. Ovaj deo je prošle godine na više mesta prokišnjavao.

Prokišnjavanje je uznemiravalo svakodnevni život studentima.

-Moji tehnički crteži koji su bili u sobi za učenje su potpuno mokri. Soba se nije mogla koristiti za učenje. Voda je curila kroz sijalice i žice, što je već bilo opasno – rekao je Arpad Čepela, student iz doma.

U sobu za učenje smo postavili posude na pet mesta a u hodniku na tri mesta kako bi voda curila u njih. Tu su nam jakne i cipele potpuno pokisle – rekal nam je Eva Salma, drugi student doma. 

Stručnjaci su utvrdili da struktura krova mora biti potpuno zamenjena. O rekonstrukciji smo razgovarali sa Gizelom Jenei, upravnicom doma.

- Za zamenu krova nismo imali sredstava, pa smo ponudili tender fondaciji Bethlen Gabor. Nakon uspešnog konkursa, došlo je red na rekonstrukciju krova. Strukturu krova su građevinari zamenili za samo tri dana. Time se nije narušavao život učenika u domu niti njihovo učenje – rekla je Gizela Jenei. Dodala je da se ove godine planira još renoviranja, uključujući i izoliranje dograđenog dela, farbanje spoljnog dela a krečenje unutrašnjeg dela, naravno sve to od novca sa tendera.

- Predsednica Kristina Ceko, neumorno radi na održavanju doma, kako bi ga zadržali, pomno prati prijave za konkurse, jer bez njih odavno bi naša institucija nestala –  dodala je Gizela Jenei.

Studentski dom su osnovali Poša Ruža Rehak, supruga Lasla Rehaka i Opština grada Subotice 1996.godine. Cilj Lasla Rehaka je bio da sopstveni dom preuredi i napravi studentski dom, jer je kao rođeni Banaćanin, želeo da pomogne učenicima iz Banata koji studiraju u Subotici. U domu je trenutno 18 studenata i đaka raspoređeno u pet soba. Tu su čajna kuhinja, dve studijske prostorije i biblioteka. U domu su uglavnom smešteni studenti iz Banata, a preostala mesta popunjavaju đaci iz drugih delova Vojvodine. Ova institucija je od velike pomoći studentima.

- Dolazim iz Bačkog Petrovog Sela. Pohađam tehničku školu u Subotici. Veoma sam zadovoljan studentskim domom. Pomažemo jedni drugima prilikom učenja, daleko je lakše nego da učite sami – rekao je Arpad Čepela.

- Dolazim iz Ade. Pre svega, studentski život je bio težak, ali su stariji studenti pomagali oko integracije i učenja. Mnogo je bolje živeti u maloj zajednici nego u velikom državnom domu. Takođe je važno to što je u domu jeftinije živeti nego u stanu – rekla je Eva Salma.

Do sada je 116 studenata i učenika živelo u studentskom domu, od kojih je 86 diplomiralo. Oko devedeset odsto je nakon stečenog visokog obrazovanja ostalo u svojoj domovini.