2024. április 26., péntek

Létezik (ki)út a drogfüggőségből – a legfontosabb a döntés

Kerekasztal-beszélgetés az OPENS 2019 Ifjúsági Klubban
Fiatalok, akik másoknak szeretnének segíteni

Fiatalok, akik másoknak szeretnének segíteni

Gyakran mondják az emberek, hogy a drogfüggőség olyan betegség, amely kigyógyíthatatlan. Aki egyszer rászokik, az abból igazán ki nem lábal. Ezt a véleményt a Mit jelent a döntés címmel Boris Štrbac, a Restart Novi Sad nevű drogfüggőknek segítséget nyújtó egyesület elnöke, és Kristina Kostić, az egyesület motivációs munkatársa megosztotta tapasztalatát és tudását a középiskolás diákokkal és egyetemistákkal arról, hogy a drogtól való függőség sikeresen gyógyítható. Egykori kábítószer-élvezőként őszintén beszéltek a pokolból kivezető útról, amelyet sikeresen végigjártak.

A tanúságtételeket tartalmazó, rövid videó utáni előadás során hallottunk arról, hogy mennyire fontos a személyes döntés meghozatala. A kezelésről való döntés, amely a sikerhez vezet.

Beszéltek arról, hogy a drogfüggő embert a vágyai, motívumai, érzelmi állapota, értékrendszere, önértékelésének módja, a másoktól való függés, a környezet nyomása és más okok nehezítik és gátolják abban, hogy döntsön a gyógyulásáról. Hallottunk arról is, hogyan hozzunk meg bölcs döntéseket.

A jelenlevő érdeklődő fiatalok sokat megtudtak a drogfüggő emberek viselkedéséről, gondolkozásáról és gondjairól, szem előtt tartva azt a meghatározást, hogy a drogfüggők olyan emberek, akik nem tudnak megbirkózni a problémáikkal. A kiváló előadók jó hangulatban válaszoltak a téma iránt érdeklődő és kortársaiknak segíteni akaró fiatalok kérdéseire. Akik fel szeretnék venni a kapcsolatot az egyesülettel, megtehetik a Facebook közösségi oldalon, vagy jelentkezhetnek a 062/868-13-23-as mobilszámra.

A roppant fontos edukatív rendezvény a Restart Novi Sad Egyesület (az újvidéki Mileva Marić utca 66. alatt tevékenykedik) és az OPENS 2019 Ifjúsági Klub kitűnő társszervezésében valósult meg.