2024. május 5., vasárnap

Párkapcsolati kovácsmesterek

A társkereső irodák működéséről és a párkapcsolatok körüli bábáskodásról

Szerbiában a társkereső irodák száma napról napra növekszik, bár sokan közülük tiszavirág életűek, és gyakran nem regisztráltak erre a szolgáltatásra, hazánkban mégis ez az egyike a legdinamikusabb piacoknak, hiszen egyre több a magányos személy. A korszerű technológia, az internet, a mobiltelefonok megkönnyítették az emberek közti kommunikációt, valamint a párkapcsolati kovácsmesterek, azaz a társkereső irodák dolgát is. A könnyített kommunikáció és a közösségi oldalak világában arra számítunk, hogy a társkeresés gyorsabban fog menni, de épp az ellenkezője történik: egyre több egyedülálló férfi és nő van. Az emberek az információk és az üzenetek tengerében vagy nem képesek küzdeni, vagy egyszerűen elvesznek. Egyesek a karrier építése, mások valamilyen más okból a negyvenedik születésnapjukat is magányosan ünnepelik.

Újvidéken állítólag több társkereső iroda is működik. Egyes turisztikai vagy biztosítási irodák az effajta szolgáltatást is beiktatták kínálatukba. A valóság viszont kissé más. A téma kapcsán megpróbáltuk felkeresni ezeket az irodákat, de nem jártunk sikerrel. Amikor elmentünk az interneten feltüntetett lakcímre, nem volt ott az adott iroda, a feltüntetett telefonszámokon is csak hangüzenetet lehetett hagyni. Az egyetlen iroda tulajdonosa, amelyik létezik az adott címen, nem volt hajlandó nyilatkozni a témával kapcsolatban, mondván, hogy ezt a szolgáltatást január végén megszüntetik, mert nem fizetődik ki, és mert hatalmas stresszel jár. Kérdésünkre, hogy ismernek-e még olyan irodát Újvidéken, amely társkereséssel foglalkozik, negatív volt a válasz, azzal indokolva, hogy az irodák ezt a szolgáltatást nem jelentik be. Olyan iroda, amely nem a haszon miatt kínálja ezt a szolgáltatást, hanem tényleg segíteni szeretne a magányos személyeknek, kevés van. Egyikük a belgrádi Fortuna egyesület, amely immár 35 éve segíti az embereket a társkeresésben. Ljiljana Lepšanović, a Fortuna szociológusa lapunknak elmondta, hogy ez az egyesület csakis a komoly kapcsolatokra, és az esetleges házasság létrejöttére fekteti a hangsúlyt.

– A mi egyesületünk egyik feltétele az, hogy a kliensek a jelentkezés pillanatában ne legyenek törvényes házasságban. Szabad, magányos vagy özvegy személyeknek nyújtunk szolgáltatást, akik fizikailag és mentálisan is egészségesek, és heteroszexuális irányultságúak – mondta Ljiljana. Az egyesület tagjainak többségét a 30 év feletti korosztály képviseli, a legidősebb jelentkező pedig 82 éves volt.

– A legfrissebb statisztikai adatok azt mutatták ki, hogy Szerbia lakosságának majdnem fele nem él házasságban. Az a szükséglet, hogy az ember szeressen és szeretve legyen, a génjeinkben van, ez biológiai szükséglet. A magány a betegség után a legnehezebb állapot, amely egy embert érinthet. Ebből kifolyólag van igény a társkereső irodák munkájára. Ha egy ember egyedülálló és elégedetlen azzal, hogy magányos, a legfontosabb az, hogy megtegye az első lépést a változtatás irányában. Mi segítünk az embereknek, hogy új ismeretségeket teremtsenek komoly szándékú személyekkel. Az emberek egy kicsit szkeptikusak ebben a témában, és gyakran felteszik azt a kérdést, megéri-e betagosodni hozzánk. Én erre azt tudom mondani, hogy nem működnénk mi sem 35 éve, ha nem érné meg – hangsúlyozta a szociológus.

A Fortuna egyesület előnye az, hogy a betagosodás személyesen történik, egy kérdőívet kell kitölteni, és egy fényképet csatolni. Az egyesület a személyes adatokat a törvénynek megfelelően megvédi. Az internettől eltérően, ahol számos hamis adat is szerepel, a Fortuna egyesületben ez kizárt. Ha fény derül valamilyen valótlanságra, például az egyik fél a kérdőívben feltüntette, hogy van lakása, a személyes találkozó során pedig kiderül, hogy nincs, a másik ügyfél feljelentheti az egyesületnek. Az viszont, hogy ki mennyi idő után talál rá a megfelelő társra, kiszámíthatatlan és egyéni. Ez az a tényező, amely egy kissé bizonytalan, viszont az, hogy mik a férfiak és mik a nők elvárásai a jövendőbeli társuktól, az egyértelmű.

– Korhatártól függetlenül a férfiak számára a legfontosabb a külső, a kinézet. Arra összpontosítanak, hogy az adott hölgy fizikailag tetszetős legyen, de szerencsére vannak olyan férfiak is, akik a belső tulajdonságokat is előnyben részesítik. A nők esetében nem annyira a fizikai kinézet, mint amennyire az ápoltság a fontos. A nők nem szeretik, ha a férfiak nem viselnek gondot magukról. Természetesen a nőknek az is nagyon fontos, hogy a férfi biztonságérzetet keltsen – mondta Ljiljana, majd hozzátette. – A mi munkánk nem az elméleten, hanem a gyakorlaton alapszik. Az embereknek lehetőséget adunk új ismeretségekre, objektívek vagyunk, és igyekszünk úgy párosítani az ügyfeleinket, hogy azok megfeleljenek egymás elvárásainak. Amikor mind a két féltől pozitív visszajelzéseket kapunk, megtörténik a telefonszámcsere. Ilyenkor arra buzdítjuk az embereket, hogy személyesen is találkozzanak, hiszen csak a személyes találka után derül fény arra, hogy a két fél között kapcsolat alakul ki vagy sem.

Természetesen nem olyan egyszerű az effajta ismerkedés sem. Óvakodni kell a nem regisztrált ügynökségektől, amelyek általában csak az interneten léteznek, hiszen gyakran embercsempészek is megbújhatnak a hirdetések mögött. Azok a szervezetek, amelyek az embercsempészet ellen küzdenek, figyelmeztetik a polgárokat, hogy legyenek rendkívül óvatosak és alaposan ellenőrizék le, kinek adják meg adataikat és kinek szavaznak bizalmat. Annak ellenére, hogy rengeteg internetes társkereső oldal létezik, a szakértők inkább azt ajánlják, hogy ügynökségeken keresztül ismerkedjünk, természetesen csak azután, miután megbízható irodára leltünk.