2024. április 24., szerda
8. FEMUS

A közönség is szavazhat

Az Electe Egyesület nemzetközi fúvószenei fesztiváljára 16-a és 18-a között kerül sor

Az Electe Egyesület 8. FEMUS nemzetközi fúvószenei fesztiváljával megkezdődik az idei szabadkai hangversenyévad. A rendezvénysorozat 16-a és 18-a között zajlik, a koncertekre 20 órai kezdettel kerül sor a városházán, a belépés díjtalan.

A fesztivál pénteki sajtótájékoztatóján a műsort Miloš Radović, az Electe Egyesület elnöke, és Görög Noémi művészeti vezető ismertették. Ahogyan hallhattuk, a FEMUS ezúttal is két fő részből áll. A szabadkai Zeneiskola dísztermében zajlik majd a nemzetközi fúvósverseny, amely során fiatal tehetségek – hattól tizennyolc éves korig – versenyeznek klarinét, fuvola és szaxofon kategóriában. A megmérettetésre csaknem százan jelentkeztek, egyebek közt Magyarországról, Horvátországból, Szlovéniából, Ausztriából, Norvégiából és Szerbiából. Az idei szakzsűri is nemzetközi szinten elismert művészekből és egyetemi tanárokból áll. A zsűrit Lévai Aksin Laura fuvolaművész, az Újvidéki Egyetem Művészeti Akadémia tanára, Davor Reba zágrábi klarinétművész és Lev Pupis ljubljanai szaxofonművész alkotják.

A fesztivál második részét három hangverseny teszi ki, 16-án, a Boros Krisztián (klarinét), Radoslava Vorgić (szoprán) és Vesna Milikić (zongora) alkotta trió lép fel. Az Újvidékről érkező művészek műsorán a romantika korából származó művek szerepelnek. A koncert interaktív módon kommunikál majd, a közönség részt vehet a hangverseny címének megfogalmazásában. Másnap, 17-én, Anja Malkov fuvolaművészt hallhatjuk, Filip Milisavljević zongorakíséretében. Anja Malkov Lévai Aksin Laura tanítványa, virtuozitása és művészi értelmezésmódja pedig különlegességnek számít. Vasárnap, 18-án, a FEMUS kategóriagyőztesei lépnek fel és az aznap esti produkciók alapján a zsűri kiválasztja a verseny abszolút győztesét. Újdonság, hogy ezúttal a közönség is szavazhat, és meghirdetésre kerül a közönségdíjas fellépő is.

A fesztivál lebonyolításában fő partner a szabadkai Zeneiskola. Dragana Nikolić, a Zeneiskola igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a versenyprogram is nyilvános és bárki számára megtekinthető.