2024. április 26., péntek

Börtönbüntetésre ítélték a NASA egyik munkatársát Törökorszűágban

Hét és féléves börtönbüntetésre ítélték Törökországban állítólagos terrorszervezeti tagság miatt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) egyik török-amerikai kettős állampolgárságú tudósát pénteken.

A dél-törökországi Hatay városának büntetőtörvényszéke bizonyítottnak látta, hogy a 37 éves Serkan Gölge a 2016-os puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok mozgalmának tagja - jelentette a DHA hírügynökség.

A tudóssal szemben kiszabott ítélet csak tovább mélyítheti a szakadékot Ankara és Washington között. Gölge határozottan tagadta a terhére rótt vádakat.

Amerikai sajtójelentések szerint a NASA tudósa felesége és két gyermeke társaságában utazott 2016 nyarán Törökországba rokonlátogatásra. Amikor a július 15-i hatalomátvételi kísérletet követően vissza akartak utazni Houstonba Gölgét terrorizmus és kémkedés gyanújával őrizetbe vették. Azóta vizsgálati fogságban volt.

A washingtoni külügyminisztérium komoly aggodalmának adott hangot a "terhelő bizonyítékok hiányában született ítélettel" összefüggésben. Heather Nauert külügyi szóvivő hangsúlyozta: Gölgének és más amerikai állampolgároknak az ügyét továbbra is szorosan nyomon követik majd. Mint mondta, nagy aggodalommal szemlélik az igazságszolgáltatás függetlenségének helyzetét tekintettel az immár másfél éve tartó rendkívüli állapotra.

Törökországban több amerikai állampolgárt is őrizetbe vettek terrorista tevékenység gyanúval.
A berlini külügyi tárca szerint legalább hat német állampolgárt is fogva tartanak politikai okokból. A legismertebb a Die Welt című konzervatív német lap törökországi tudósítójának, Deniz Yücelnek az esete, akit tavaly február óta tartanak fogva vádemelés nélkül.