2024. április 26., péntek

Szerbia is hozzájárulhat EU megerősítéséhez

Szerbia teljes jogú uniós tagként nem támogatásokra fog várni, hanem arra törekszik majd, hogy maga is hozzájáruljon az EU megerősítéséhez - mondta Ana Brnabić, Szerbia miniszterelnöke pénteken Budapesten, a magyar-szerb üzleti fórumon.

A szerb kormányfő kijelentette, hogy az EU stratégiájában kijelölt 2025-ös csatlakozási céldátumot Belgrád belátható és elfogadható időpontnak véli, a csatlakozási feltételeket pedig teljesíteni fogja. A csatlakozási folyamatban Szerbia legelkötelezettebb támogatója Magyarország, amely a tárgyalási fejezetek lezárásához szakmai segítséget is nyújt.
Ana Brnabić kijelentette, hogy az uniós csatlakozás elképzelhetetlen az infrastruktúrák kapcsolódása nélkül, ennek pedig az új Budapest-Belgrád vasútvonal lesz az egyik legfontosabb eleme. Hozzátette, hogy a magyar féllel további közös infrastrukturális projektek előkészítése is zajlik, a személy- és áruforgalom idén és jövőre új határátkelők megnyitásával bővülhet.
Hangsúlyozta továbbá, hogy a szerb energiapiac egyre sokszínűbb, az energetika megnyílt a magánbefektetők előtt is, de továbbra is kihívást jelent az energiafelhasználás hatékonysága, ezért - mint fogalmazott - ennek orvoslásában Szerbia számít a magyar cégek szakmai tapasztalatára.