2024. április 26., péntek

Semmi sem lehetetlen

Dragoljub Mićunović kizárólag a pártját tartja képesnek arra, hogy letaszítsa trónjáról a Szerb Haladó Pártot

Dragoljub Mićunović, a Demokrata Párt egyik alapítója, valamikori elnöke és politikai tanácsának elnöke szerint a demokratikus előjelű, pillanatnyilag ellenzékből politizáló politikai pártok esetleges egyesülése vagy együttműködése kiváló és egyáltalán nem kivitelezhetetlen elképzelés, de sok-sok négyszemközti tárgyalásra lenne szükség, ha a felek közös nevezőre szeretnének jutni. Mićunović, akinek 1999. szeptemberi kezdeményezésére alakult meg a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS), azért tartja elkerülhetetlennek a négyszemközti tárgyalásokat, hogy azok, akik az utóbbi években kiléptek a DP-ből, magukba szállhassanak és feleleveníthessék, hogy miért is döntöttek akkor úgy, ahogyan döntöttek.

Mićunović szerint az együttműködés vagy egyesülés csak akkor lenne működőképes, ha a felek elfogadnák a DP programját, de, mint hozzátette, ez biztosan nem lesz egyszerű azoknak a pártoknak az esetében, amelyek túlságosan balra vagy jobbra távolodtak el a DP irányvonalától.

– A DP programjának a tekintetében adva van a folytonosság, ezt senkinek nem sikerült kompromittálnia. A párt eddig sem állt el a programjától, és ezt a jövőben sem teheti meg. Alapító okiratában a DP az Európával való egyesülés és a béke politikájának a foganatosítása mellett kötelezte el magát. Ez a párt stratégiájának a vezérfonala, és ezzel sikerült megőriznie Szerbia becsületét a háborús őrület kellős közepén. Vajon ki akadályozta meg a választási lopást? Vagy ki állította talpra 1997-ben Belgrádot? Ki ébresztette fel a múltban Szerbiát és ki az, aki ismét felébresztheti? Ez a DP történelmi feladata. Egyszerűen nem vélek felfedezni egyetlen olyan pártot sem, amely képes lenne megdönteni Vučić uralmát – fogalmazott Mićunović a Nedeljnik hetilapnak nyilatkozva.