2024. április 26., péntek

Megszűnhet az óraátállítás

Az Európai Bizottság térfelén pattog a labda

Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, hogy szűnjön meg az óraátállítás. A döntés mentén ugyanezt a javaslatot az Európai Bizottságnak továbbítják, annak reményében, hogy az is támogatja azt.

A javaslattevők érvelése szerint az óraátállítás kedvező hatását eddig egyetlen kutatás sem bizonyította – nem sikerült bizonyítani, hogy fokozódott volna az ipari termelés –, míg annak negatív következményeit több is alátámasztja. A tudományos kutatásokból kiderül, hogy a téli, illetve a nyári óraátállítást követően megnövekszik a közúti balesetek száma, több az erőszakos kilengés, az emberek ingerlékenyebbek, fáradékonyak, néhány hétig csökken a teljesítőképességük és hajlamosabbak a fertőző betegségekre. Oroszország, Törökország, Fehéroroszország és Izland már évekkel ezelőtt eltörölte az óraátállítást.

A most elfogadott javaslat egyik kezdeményezője Litvánia volt. Az ország parlamentje tavaly december végén szavazta meg, hogy az ország kezdjen tárgyalásokat az Európai Bizottsággal az óraátállítás megszüntetéséről az Európai Unióban. Az EB ennek a javaslatnak az elfogadását követően közölte: a rendelkezésre álló releváns kutatási eredmények alapján vizsgálja majd felül az óraátállítás hatásait.

Magyarországon a Jobbik fordult hasonló kezdeményezéssel az Országgyűléshez tavaly év elején, javaslatát azonban nem fogadták el.

Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Ennek megfelelően az átállítás minden évben más dátumra esik, ugyanakkor a napja mindig vasárnap. Ha megszűnik a téli-nyári időszámítás, az időt a téli időszámítás szerint számítanák, ugyanis a nyári időszámítás az, amit mesterségesen kreáltak.