2024. április 26., péntek

Szerbiában 12,9 százalékkal nőttek a külföldi közvetlen beruházások

A Dun&Bradstreet nemzetközi hitelminősítő cég közölte: Szerbiát továbbra is a mérsékelt kockázatú és stabil hitelképességű üzleti kategóriába sorolja, s dicséretre méltó, hogy az országban éves szinten 12,9 százalékkal nőttek a külföldi beruházások.

A régió országai közül ugyanebbe a csoportba tartozik Horvátország, Bulgária, Magyarország, Macedónia, Albánia és Románia. Jobb minősítést kapott Szlovénia, melyet enyhe kockázatú országnak tartanak, Bosznia-Hercegovina viszont Szerbia mögött maradt, mint rendkívül magas kockázatú ország.

Az egyes országok ilyen minősítése azt jelzi, hogy mekkora az üzleti kockázat az adott országban, mennyire képes az állam a külföldi kifizetésekre, és mekkora a potenciális beruházások kifizetődősége. A becslések szerint 2017-ben a Szerbiában eszközölt közvetlen külföldi beruházások értéke 2,1 milliárd euró volt, ez pedig a nyugat-balkáni térségben történt összes külföldi beruházásnak a 40 százaléka.

„A beruházások erőteljes növekedése két alapvető tényező eredménye. Az egyik az európai gazdaság erősödése, ami megnövelte a befektetők bizalmát, és elindította az Európai Unió peremén történő beruházások terjedését. A másik tényezőt a mostani szerbiai hatalomnak mindazok az erőfeszítései képezik, melyeket a külföldi beruházók bevonzása érdekében tett. Ilyenek a népszerűsítő tevékenységek, az üzleti légkör reformja, valamint a külföldi nagyvállalatokhoz alkalmazkodó beruházási csomagok” – fogalmaz közleményében a Dun&Bradstreet.