2024. április 26., péntek

Alkotmányellenes a nyugdíjcsökkentésről szóló törvény

A topolyai nyugdíjas-egyesület megad minden segítséget azoknak, akik vissza szeretnék kapni nyugdíjuk jogtalanul elvett részét – A helyi irodában kapható bővebb tájékoztatás

Mint ismeretes, már néhány éve folyik a nyugdíjak ideiglenes csökkentésével, azaz a 25 ezer dinárnál alacsonyabb nyugdíjak lefaragásával kapcsolatos huzavona a nyugdíjasok és a szerb kormány között. Amíg az idősek a törvény felülvizsgálatát kezdeményezték az Alkotmánybíróságtól, addig a kormány egy másik jogszabályra hivatkozik. Az ideiglenes nyugdíjcsökkentésről szóló törvény egyébként mintegy 650 ezer nyugdíjast érint.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

– Álláspontunk szerint alkotmányellenes a szóban forgó törvény. A nyugdíjasoktól egyetlen dinárt sem vehetnek el. Az Alkotmány 58. pontjának értelmében a nyugdíj a polgárok vagyonát képezi, amit nem lehet tőlük elkobozni. Továbbra is élni fogunk a szerbiai jogrendszerbe foglalt összes jogi lehetőséggel, ha pedig elégedetlenek leszünk a döntéssel, akkor a strassbourgi bíróságon keresünk jogi orvoslatot – nyilatkozta lapunknak a minap Dragutin Lekić, a Vajdasági Nyugdíjasok Szövetségének alelnöke, a topolyai egyesület elnöke. – Mi a topolyai irodánkban továbbra is igyekszünk megadni minden információt, tudnivalót az érintetteknek. Első lépésként kérniük kell egy végzést, amiben szerepel az az összeg, amit eddig összesen levontak tőlük. Ezt beadva az illetékes kormányhivatalnak szinte biztosan elutasító válasz fog érkezni, majd mi fellebbezünk a döntés ellen, mint említettem, ha kell, végigjárva valamennyi jogorvoslati lehetőséget.

A kezdeményezéshez az indítványt benyújtó szakszervezeti szövetségen kívül egyébként már korábban felsorakozott a Vajdasági Nyugdíjasok Szakszervezeti Szövetsége, a Független Szakszervezet és a hadseregből nyugállományba vonultak érdekképviselete, de támogatásukról biztosították őket az Európai Nyugdíjasok és Idősek Szakszervezeti Szövetségének (FERPA) képviselői is, amelynek tagja a Szerbiai Nyugdíjas Szakszervezeti Szövetség is.