2024. április 26., péntek

Anyasági támogatás és Babakötvény

A magyarországi családtámogatási ellátási formák közül a Köldökzsinór program keretében kettő az idei év elejétől a külhoni magyarok számára is elérhető.

Ezek az anyasági támogatás és a fiatalok életkezdési támogatása, népszerű nevén a Babakötvény.
ANYASÁGI TÁMOGATÁS
Anyasági támogatásra Magyarország területén kívül született és ott élő magyar állampolgárságú, Magyarországon anyakönyvezett gyermek vér szerinti anyja, örökbefogadó szülője vagy gyámja jogosult. Alapfeltétel, hogy a gyermek születését Magyarországon anyakönyvezzék, a támogatási kérelem a születéstől számított hat hónapon belül adható be, személyesen Magyarország konzuli feladatokat ellátó külképviseletein, illetve a magyarországi kormányablakoknál, de postai és elektronikus bejelentésre is lehetőség van. Ehhez a megfelelő űrlapot kell kitölteni. A kérelemhez csatolni kell a gyermek Magyarországon kiadott anyakönyvi kivonatának másolatát, örökbefogadó szülő esetén a gyámhatósági határozat másolatát az örökbefogadás engedélyezéséről, gyám esetében pedig a gyámkirendelő határozat másolatát. Amennyiben a kérelmet a gyermek születését követő hat hónap után nyújtják be, a késedelmet igazolni kell.
Az anyasági támogatás egyszeri ellátás, amelynek gyermekenkénti összege 64 125 forint (a pillanatnyi árfolyamon 24 858 dinár), ikergyermekek esetében 85 500 forint (32 780 dinár). Az Államkincstár a támogatást forintban utalja át a kérelemben megadott bankszámlára, vagy postán kézbesíti, az átváltás és kifizetés ekkor a célországban, esetünkben Szerbiában érvényes szabályok szerint történik.
BABAKÖTVÉNY
A fiatalok életkezdési támogatására a 2017. június 30. után született, Magyarország területén kívül élő, magyar állampolgárságú, Magyarországon anyakönyvezett gyermek jogosult. A kérelmet a gyermek születését követően nyújthatja be a gyermek szülője vagy egyéb törvényes képviselője a már fentebb módon. Fontos tudni, hogy ez a támogatás már az anyasági támogatással együtt, az adott formanyomtatvány megfelelő rovatainak kitöltésével igényelhető. Ez a legegyszerűbb eljárás. Amennyiben a szülő később kérelmezi a Babakötvényt, csatolnia kell a Magyarországon anyakönyvezett gyermek személyazonosító igazolványának hiteles másolatát, valamint a kérelmező személyazonosító igazolványának hiteles másolatát, örökbefogadó és gyám esetében a gyámhatósági határozat másolatát.
A fiatalok életkezdési támogatása is egyszeri juttatás. A gyermek letéti számlájára a Magyar Államkincstár a megítélést követően 42 500 forintot (16 294 dinárt) helyez el, amit minden évben az inflációval egyenértékű kamattámogatással növel, és az összeget a gyermek a 18. életévének betöltése napjától használhatja föl. A megtakarítás növelhető, amennyiben a szülő Start-számlát nyit gyermekének, amelyre átkerül az életkezdési támogatás, és amelyre a szülő befizethet. A magyar állam a szülői vagy hozzátartozói befizetésekre kamattámogatást ad a befizetések arányában, évente legfeljebb 6000 forintot.
Start-számla csupán a Magyar Államkincstárnál nyitható, a külképviseleteken nem. Ugyanakkor bármilyen korú gyermek esetében lehet, azzal, hogy az értékpapír-számlán elhelyezett összeg legkorábban három év múltán használható föl. Vagyis, aki korábban nyitott Start-számlát, nagykorúvá válása után nyomban fölhasználhatja a fölgyülemlett összeget, ám aki mondjuk 16 évesen kezdett ily módon takarékoskodni, csak 19 évesen juthat hozzá megtakarításához.