2024. április 26., péntek

Kétszázmillió eurós adóhátralékot halmoztak fel a szerbiai aktív vállalatok

A sajtó nyomására és Rodoljub Šabićnak, a közhasznú információk biztosának a beavatkozását követően az országos adóigazgatóság közzétette a legnagyobb adótartozók listáját: azokét a cégekét, amelyek 20 millió dinárnál nagyobb összeggel tartoznak az államnak. Nem tudni, hogy az adóhivatal – törvényes kötelessége ellenére – az utóbbi másfél évben miért nem hozta nyilvánosságra az adósoknak ezt a jegyzékét – írja a Danas.

Országszerte 389 olyan működő vállalatot tartanak nyilván, amelynek 20 millió és 2 milliárd dinár közötti adóhátraléka van. Ilyen alapú adósságuk összesen mintegy 190 millió euróra rúg. Ezektől a cégektől nem vonták meg az adóazonosító számot (PIB-et), valamilyen oknál fogva megkímélték őket a csődeljárástól, számlájuk azonban többnyire zárolva van. Közülük csak néhány kérte az adósság átütemezését. Az aktív adós vállalatok némelyike évek óta az adóhivatal feketelistáján szerepel, adósságuk – főképpen a kamat miatt – egyre növekszik.

Az adóslistát a Borba vezeti, hátraléka elérte a kétmilliárd dinárt. A rangsorban a második a belgrádi SEMP (villamossági és gépészeti berendezések rendszere) 1,15 milliárd dinár adótartozással. Ez ugyanannak a Milorad Kesićnek a tulajdonában van, akié az újvidéki Neometal Ing. Több mint egymilliárd dinár adóhátralékot halmozott fel Marko Mišković Mera invest nevű cége, és 868 millió dinárral tartozik a šabaci Magma prom. Az utóbbi céget az Univerzal Bank esete kapcsán emlegették: Miroslav Bogićević ezen a vállalaton keresztül is kölcsönöket vett fel a banktól, amely végül tönkrement. A szintén dicstelen ötödik helyet a šidi LPM termil foglalja el, amely 780 millió dinárt mulasztott el befizetni adó címén az államkasszába, majd a Termol következik 692,5 milliós tartozással. Nem kevesebb mint 539 millió dináros adóssága van a Szerbiai Motorosszövetség leányvállalatának, az AMSS ügyviteli rendszerek (poslovni sistemi) elnevezésű cégnek. A zsablyai Albaco 2013-ban került az adótartozók listájára 426 millió dináros hátralékkal, amely azóta 529 millióra duzzadt.

A Mišković-birodalomból még egy vállalat feledkezett meg az adó befizetéséről, a Jugohemija Vetagra, amely ilyen alapon 136 millió dinárral tartozik, és mintegy 140 milliós tartozása van Gorana Perčević Koteks nevű cégének. Az adóhivatal listájára került a Rudnap is, Vojin Lazarević vállalata, amely „csak” 21 millió dinárral tartozik. Majdnem 4 millió eurót kellene adó címén befizetnie a Navip részvénytársaságnak, melyben egykor a legjelentősebb részvényesek közé tartozott Predrag Ranković Peconi, a Happy tévé tulajdonosa. A jelentősebb összeggel tartozók között van a ljigi Granit peščar (439 millió dinár), melynek legnagyobb részvényese, az Inkop, Zvonko Veselinović nevéhez fűződik.

Az adósok listáján van számos sportklub is, pl. az OFK Beograd, az FK Jagodina, a čačaki FK Borac, az FK Smederevo és az FK Obilić. A Partizan kosárlabdaklub 95 millió dinárral tartozik, ezt az összeget banki garanciával fedezték.

Az adótartozás legnagyobb részét a csődeljárás alatt álló vállalatok halmozták fel, zömmel azok, amelyek esetében az eljárás évtizedek óta húzódik, és amelyeknél alig van esély az adóbehajtásra.

Itt a sort a felszámolt állami bankok vezetik: a Beobanka (32,3 milliárd dinár), az Investbanka (24 milliárd) és a Beogradska (17,5 milliárd). Közéjük tartozik Bogoljuba Karić Astra Bankja is a maga 21 milliárd dináros adósságával.