2024. április 26., péntek

Támogatás a civil szervezeteknek Pacséron

A pacséri helyi közösség az eddigi évek gyakorlatával összhangban megközelítőleg 3 millió dinárral járul hozzá a faluban tevékenykedő 21 civil és sportszervezet munkájához, illetve oktatási tartalmak lebonyolításából is kiveszi a részét. A támogatás alapfeltétele, hogy a helyi közösség által juttatott múlt évi támogatásokkal elszámoljanak a szervezetek, illetve hogy a január 15-ével zárult pályázatra átadták a pályázati kérvényüket – tudtuk meg Szabolcski Szabolcstól, a falu közelmúltban kinevezett új tanácselnökétől.

Pacsér központja (Ótos András felvétele)

Pacsér központja (Ótos András felvétele)

– Az idén sajnos bizonyos százalékban lecsökkent a Pacséron működő szervezeteknek szánt támogatás mértéke, illetve átütemeztük a százalékarányokat. Évek óta gyakorlat, hogy a faluban valamennyi bejegyzett szervezet támogatást kap a helyi közösségtől, s az összeg nagysága függ az egyesület aktivitásától. Az idén a támogatások aránya úgy alakult, hogy nagyobb összeget különítettünk el a focicsapat, a művelődési egyesület és az URKO – Regionális Kommunikációért Egyesület számára – mondta el a falu tanácselnöke, majd részletezte is.

– Az 1928-ban alapított Pacséri Labdarúgóklub az idén kerek 90 éves jubileumot ünnepel, ezt szeretnénk méltóképpen megünnepelni, s ehhez a helyi közösség is hozzájárul: számukra 970 ezer dinárt irányoztunk elő. A falubeliek tájékoztatásáért felelős egyesület, a helyi TV-t üzemeltető URKO, 825 ezer dinárból gazdálkodhat. A Pacsér Művelődési Egyesület rendszeres résztvevője a környékbeli és a külföldi népzenei találkozóknak, tevékenységére 370 ezer dinárt különítettünk el. A falu Ifjúsági Klubja 200 ezer dináros keretből valósíthatja meg az idei elképzeléseit. A pacséri Sporthorgász Egyesület 150 ezer dináros támogatásban részesül, ebből a horgászversenyek megszervezése mellett jut a halastó karbantartására is – mondta a tanácselnök.

A többi szervezet ennél kevesebbet kapott: 60 ezer dinár támogatásban részesül a helyi általános iskola és a faluban működő Sakk-klub. A Bácska Lovas Klub, illetve a Pacséri Rekreációs Egyesület 40 ezer dináros támogatásban részesül. Ez utóbbi szervezet közreműködésével hamarosan kismamatorna indul Pacséron.

– A faluba sok érmet hozó Sung Taekwondo Klubot és a Fácán Vadászegyesület munkáját is támogatjuk, illetve a református egyház és a pravoszláv gyülekezet tevékenységéhez is hozzájárulunk egy-egy szerényebb összeggel. Továbbá kisebb összegekkel támogatjuk a falu többi szervezetét is – nyilatkozta Szabolcski Szabolcs.