2024. április 26., péntek

Coutinho, Aubameyang, Sánchez, Mkhitaryan...

Véget ért a téli átigazolási szezon

Január 31-én, szerdán pontban 23 órakor bezártak a legnagyobb európai bajnokságok átigazolási piacai. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, az előre „lezsírozott” üzletekkel nem vártak a nagy csapatok, ám egyes esetekben egészen az utolsó napig kellett várni a megállapodásra – ha egyáltalán megszületett. Az alábbiakban a téli átigazolási periódus tíz legnagyobb értékű játékosmozgását listázzuk.

1. Philippe Coutinho – A 25 éves brazil támadó a Liverpoolban 152 meccsen 41 góllal, valamint pazar, gyors és technikás játékkal hívta fel magára a figyelmet – olyannyira, hogy a Barcelona minden idők második legnagyobb összegét, 120 millió eurót volt hajlandó letenni érte az asztalra.

2. Virgil van Dijk – A gólerős holland középső védő a Groningen, a Celtic és a Southampton után először írt alá világszintű klubhoz, a Liverpoolhoz – nem is akármennyiért, hiszen a 84,5 millió eurós vételár a legtöbb, amit valaha védőért kiadtak.

3. Alexis SánchezHenrikh Mkhitaryan – Az Arsenal és a Manchester United az utolsó napokban állapodott meg a chilei és az örmény támadó középpályás egy az egyért cseréjéről, ami jócskán elkerekítette a szurkolói szemeket, hiszen Sánchez az utóbbi időszak teljesítménye alapján jóval nagyobb értéket képvisel „cseretársánál”.

4. Diego Costa – A robusztus brazil csatár három sikeres Chelsea-szezon után közel 57 millió euróért tért vissza spanyolországi anyaklubjához, az Atlético Madridhoz – a játékos fontosságáról árulkodik, hogy a hagyományosan kis költésű Atleti soha ennyit nem fizetett egyetlen focistáért sem.

5. Aymeric Laporte – A történelem második francia–baszk Athletic Bilbao-játékosa (Bixent Lizarazu után) az átigazolási időszak másik nagy védőtranszfere volt Van Dijk mellett. A Manchester City 65 millió eurót fizetett érte – a városiak csak Kevin de Bruyne-ért adtak többet annak idején.

6. Pierre-Emerick Aubameyang – Ha az átigazolási összeget tekintve nem is, a szenzáció és hírverés szempontjából talán a gaboni gólvágó Dortmundból Arsenalba igazolásának volt legnagyobb svungja januárban. Arsène Wenger valószínűleg jól meggondolta, kire költi a 63,7 millió eurót.

7. Cédric Bakambu – A folyamatosan felfelé törekvő kínai piac is képviselteti magát a legnagyobb transzferek között, a Villarreal francia–kongói csatára a kínai Szuperliga 9. helyezettjéhez, a pekingi Gouanhoz igazolt 40 millióért.

8. Inigo Martínez – A spanyol középcsapatok között ritkán forognak tízmillió eurós vételárak, ezért is számít nagy igazolásnak az ikonikus Real Sociedad-védő távozása 33 millióért a Laporte-tól megváló Athletic Bilbaóhoz.

9. Lucas Moura – A francia piac elég kis aktivitást mutatott, s a legfajsúlyosabb transzfer is távozáshoz köthető – a PSG brazil szélsője 30 milliót ért a Premier League-ben újra felfelé kapaszkodó Tottenham szerint.

10. Theo Walcott – Az Arsenal emblematikus „fiatalja” 12 szezont húzott le az Ágyúsoknál (még mindig nincs 30 éves!), és most 24 millió euróért távozott az eggyel alsóbb szinteken mozgó Evertonhoz – nem csoda, hiszen az elmúlt idényben már alig kapott játéklehetőséget.

A legnagyobb összegeket mozgató embereken kívül érdemes még megemlíteni Cenk Tosunt (Beşiktaş – Everton), Guido Carillót (Monaco – Southampton), Olivier Giroud-t (Arsenal – Chelsea)...